LEEUWARDEN – Het is Royal Koopmans gelukt om in tijden van extreem weer, toch opnieuw een oogst van hoge kwaliteit Nederlandse tarwe te realiseren. Dat geldt voor zowel de reguliere Nederlandse baktarwe, als voor de Nedertarwe.
Dirk Lodewijk, algemeen directeur van Royal Koopmans, is trots op de prestatie. “We zijn al jaren bezig met Nederlandse tarwe en zien de vraag toenemen. Nu is nog slechts 5% van al ons brood van Nederlandse tarwe. Dat is economisch en vanuit duurzaamheidsoogpunt onlogisch. Ondanks de weersextremen van afgelopen jaar hebben we bewezen dat het mogelijk is om kwalitatief hoogstaande tarwe te leveren, dankzij de samenwerking in de keten en het vakmanschap van de telers.”
Toekomstbestendig voedselsysteem
De uitdagingen van dit jaar laten volgens het bedrijf zien hoe kwetsbaar landbouw is voor weersextremen. Daarom is het noodzakelijk om te blijven investeren in natuur en bodemgezondheid. “Het vraagt iets van iedere schakel in de keten”, zegt Lodewijk. “Alleen door samen te werken kunnen we een toekomstbestendig en duurzaam voedselsysteem creëren.” Toch is het Royal Koopmans gelukt om lokaal baktarwe te telen, ook onder moeilijke omstandigheden.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops