AMSTERDAM – Tony’s Chocolonely heeft opnieuw de hoogste score behaald in de internationale Chocolate Scorecard, een jaarlijkse beoordeling van de duurzaamheid en ethische prestaties van chocolademerken wereldwijd. Het Nederlandse bedrijf wordt voor het zesde jaar op rij erkend met de zogenoemde Good Egg Award.
De Chocolate Scorecard is een initiatief van een samenwerkingsverband tussen ngo’s en onderzoeksinstellingen, waaronder Be Slavery Free en Mighty Earth. De resultaten worden jaarlijks rond Pasen gepubliceerd, traditioneel de periode waarin de meeste chocolade wordt verkocht. De beoordeling kijkt naar zes thema’s: traceerbaarheid, leefbaar inkomen, kinderarbeid, ontbossing, klimaatimpact en pesticidengebruik.
Groene beoordeling
Tony’s scoorde in vijf van de zes categorieën een groene beoordeling, de hoogst haalbare score. Alleen op het gebied van agroforestry – een landbouwvorm waarbij bomen en gewassen worden gecombineerd – bleef het bedrijf steken op een gele score. Volgens Tony’s wordt gewerkt aan een strategie om voor de lange termijn een aanpak te ontwikkelen. Opvallend is de vooruitgang op het gebied van pesticidengebruik. Waar vorig jaar nog sprake was van een gele beoordeling, wist het bedrijf dit jaar een groene score te behalen dankzij intensievere monitoring en ondersteuning van boeren via lokale experts.
Een van de pijlers onder het beleid van Tony's Chocolonely is het gebruik van 100% traceerbare cacaobonen. Volgens de opstellers van de scorecard is dit essentieel om misstanden als kinderarbeid, gedwongen arbeid en ontbossing effectief aan te kunnen pakken.
Stagnatie in de sector
Ondanks de positieve beoordeling van het bedrijf, constateren de onderzoekers dat er in de sector als geheel weinig vooruitgang wordt geboekt. Veel grote chocoladeproducenten blijven achter met scores in het gele, oranje of zelfs rode gebied. "De Chocolate Scorecard zorgt ervoor dat bedrijven op dezelfde indicatoren worden beoordeeld, waardoor transparantie en vergelijkbaarheid ontstaan", zegt Joke Aerts, lead van Tony’s Open Chain. “Het motiveert niet alleen om zelf te verbeteren, maar zet ook druk op de rest van de industrie.”
Tony’s roept andere bedrijven op om zich aan te sluiten bij de beweging richting een eerlijkere cacaoketen. "Verantwoordelijkheid nemen voor de toeleveringsketen zou de norm moeten zijn, niet de uitzondering", aldus Aerts.
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops