chicken-meat-4770627_1920.jpg

Nepluvi: Houd ‘chloorkip’ buiten de markt

RENKUM – De Nederlandse en Europese pluimveesector roept op tot waakzaamheid om Amerikaanse ‘chloorkip’ buiten de Europese markt te houden. Die waakzaamheid is volgens Nepluvi en Avec-voorzitter Gert-Jan Oplaat geboden bij toekomstige handelsbesprekingen tussen de EU en de VS.

Redactie |

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie zei hij: “In de VS wordt kip vaak gewassen in chloorwater om salmonella te bestrijden. Deze methode is in de EU verboden. Het is van groot belang dat deze zogenoemde ‘chloorkip’ buiten onze markt blijft.” Sinds 1997 is er een EU-verbod op de invoer van kip die is behandeld met antimicrobiële stoffen, waaronder chloor, om de voedselveiligheid te waarborgen en voor bescherming van consumenten tegen mogelijke gezondheidsrisico’s. De Europese sector zet preventieve biosecurity-maatregelen in op het boerenerf om salmonella te voorkomen.

Mercosur
Oplaat ziet ook nu weer een poging van de Verenigde Staten om de ‘chloorkip’ op de Europese markt te krijgen. Bij eerdere pogingen bleef de EU bij haar standpunt. Oplaat haalt daarbij het Mercosur-verdrag aan tussen de EU en landen in Zuid-Amerika. Hier is onder meer afgesproken dat er ruimte komt voor meer import van kippenvlees uit landen als Brazilië. “Dat is een pijnlijk voorbeeld van hoe sectoren worden opgeofferd in bredere geopolitieke onderhandelingen,” stelt Oplaat. “We mogen deze fout niet herhalen in eventuele deals met de VS.”

Bron: Levensmiddelenkrant