Dirk Mulder 2021 columnist.jpg Dirk Mulder is sector banker trade & retail bij ING.

Columns

Column: Zoetwaren in de supermarkt 'verleiding en gezondheid in balans'

Mijn naam is Dirk Mulder en ik ben verslaafd aan suiker! Ik zal een bekentenis doen! Zoetwaren hebben een belangrijke plaats in mijn leven. Van kleurrijke snoepjes als M&M’s tot heerlijk gevulde chocolaatjes, deze lekkernijen zijn een vast onderdeel van het supermarktlandschap en vaak onweerstaanbaar voor zoetekauwen zoals ik.

Dirk Mulder |

Echter, terwijl ze voor een moment van genot kunnen zorgen, kunnen ze op lange termijn negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Mijn gezondheid! Hoe navigeren we door deze zoete verleidingen zonder onze gezondheid op het spel te zetten?
De zoete smaak is evolutionair diep verankerd in ons brein. Onze voorouders waren afhankelijk van zoet fruit als een energiebron, en die drang naar zoet is door de eeuwen heen behouden gebleven. Supermarkten maken slim gebruik van deze biologische voorkeur door aantrekkelijke verpakkingen en strategische plaatsing van zoetwaren bij de kassa, waar ze opvallen op het moment dat je het meest kwetsbaar bent voor impulsaankopen. De keuze in de supermarkt is ook nog eens enorm.
Hoewel zoetwaren erg verleidelijk zijn, hebben ze vaak weinig tot geen voedingswaarde en bevatten ze veel suikers, vetten en calorieën. Regelmatige consumptie kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en tandbederf. Zoetwaren zijn vaak rijk aan toegevoegde suikers, die snel worden omgezet in glucose en kunnen leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Deze schommelingen kunnen vermoeidheid en honger veroorzaken, wat leidt tot een cyclus van overeten. En veel zoetwaren bevatten ook verzadigde vetten en soms zelfs transvetten, die slecht zijn voor de hartgezondheid. Er is ook een groeiende bezorgdheid dat suiker verslavend kan werken. Het consumeren van suiker activeert beloningscentra in de hersenen, wat kan leiden tot een behoefte aan steeds grotere hoeveelheden om hetzelfde plezierige effect te bereiken.

Nu zou je kunnen zeggen dat het toch de verantwoordelijkheid van de consument zelf is om niet te veel van een product – dus ook zoetwaren – te consumeren. Deels zit daar natuurlijk een kern van waarheid in en is het de keuze van de consument wat hij/zij wel of niet eet en in welke mate. Maar is de consument nog wel in staat om zelf een keuze te maken? Door alle tegenstrijdige berichtgeving en het vele marketinggeweld weten veel consumenten zo langzamerhand niet meer waar ze aan toe zijn en wat goed voor ze is.

Hoewel het verleidelijk is om deze lekkernijen regelmatig te eten, zijn er manieren om verantwoord te genieten zonder je gezondheid te schaden:

• Koop kleinere verpakkingen om de hoeveelheid die je in één keer eet te beperken.
• Kies voor zoetwaren met minder suiker of natuurlijke zoetstoffen. Of eet gezonde snacks zoals fruit.
• Eet zoetwaren als een speciale traktatie en geniet er bewust van. Hierdoor geniet je meer van de ervaring en heb je minder behoefte aan grotere hoeveelheden.
• Probeer zoetwaren niet standaard op je boodschappenlijstje te zetten en vermijd de snoeprekken in de supermarkt zo veel mogelijk.

Zoetwaren zijn onmiskenbaar verleidelijk en een onderdeel van onze culinaire cultuur. Hoewel ze een bron van plezier kunnen zijn, is het belangrijk om ze met mate te consumeren en bewuste keuzes te maken om de negatieve gezondheidsaspecten te beperken. Door verstandig om te gaan met zoetwaren kunnen we blijven genieten van deze heerlijke traktaties, zonder onze gezondheid in gevaar te brengen. Zo blijft de balans tussen verleiding en welzijn in evenwicht.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: