Lisa2024 Lisa van der Linden is 1ste redacteur

Columns

Commentaar: Lange adem

De afgelopen periode hebben we het meermaals op de redactie gehad over het imago van bepaalde productgroepen. Voor consumenten zijn verse groenten ‘de norm’, verser kan het echt niet, zo is de gedachte. En conserven? Die blikjes en potjes zitten vol ‘zooi’.

Lisa van der Linden |

Het is interessant hoe de consument een blik werpt op de versheid of gezondheid van bepaalde producten. Een potje doperwten bevat veel zout en is dus ongezond, denken ze, maar ondertussen staat een blik knakworsten standaard in de voorraadkast. Lekker op een bolletje, met mayonaise. Nee, dát is lekker gezond. De versperceptie die de meeste mensen hebben van deze categorie is wat mij betreft onterecht. Oké, misschien zijn er conserveermiddelen aan toegevoegd en bevat zo’n potje worteltjes wat zout. Maar hé, het blijft groente. Er blijven vitamines en vezels in zitten. Misschien in een mindere mate dan écht vers, maar gemak dient soms ook de mens. Zo’n imago veranderen is een flinke opgave, maar gelukkig zijn levensmiddelenfabrikanten in het conservenschap de laatste jaren ontzettend innovatief. Zo heb je niet alleen maar potten en blikken, maar ook zakken. En tegenwoordig zelfs pakken. In allerlei varianten en kleuren. Het schap is nog nooit zo kleurrijk geweest! Voor deze editie stond het conservenschap dan ook in het zonnetje. Ondernemers vertellen over hoe zij naar de ontwikkelingen kijken binnen conserven en we spreken met experts over blik en pot als verpakking. Veel interessante informatie, die er hopelijk ook voor zorgt dat we anders naar de categorie gaan kijken. De grootste uitdaging blijft nog steeds dat imago, maar dat ombuigen is een opgave voor de komende jaren en vraagt om een lange adem.
PS: ik ben dol op conserven, vooral met peulvruchten. Altijd in huis, want soms heb je geen zin om te koken, maar wil je wel een gezonde maaltijd. Hoe kijk jij hier naar?

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.