AMSTERDAM – In de voorjaarsnota van het kabinet wordt een gaatje in de verbruiksbelasting gedicht. Drankenproducenten gebruikten dit gaatje om de “suikertaks” te omzeilen door een vleugje zuivel aan hun producten toe te voegen. Door de verbruiksbelasting uit te breiden naar gezoete zuiveldranken, wordt dit voorkomen.
Volgens Ceel Elemans, sectorspecialist Food bij ING Sector Banking, is dit een logisch besluit. De uitzonderingspositie voor gezoete zuiveldranken is niet langer uit te leggen, schrijft Elemans. Toch kan de belasting volgens de specialist nog effectiever worden door deze aan te passen op basis van het suikergehalte. “Meer suiker, meer belasting. Dit maakt de suikertaks slimmer en effectiever.”
Gezondheid
Het gaat hier niet om het financiële plaatje, maar vooral om een gezondheidsmaatregel. Ondanks afspraken in de voedingssector om vrijwillig de percentages suiker en zout te verminderen, is volgens het RIVM het percentage Nederlanders met overgewicht en obesitas alleen maar toegenomen. De daling van het suiker- en zoutgehalte in zoete versnaperingen met 15 tot 30 procent is niet genoeg om de doelen van het Nationaal Preventie Akkoord uit 2018 te halen. Daarom zijn er aanvullende maatregelen nodig, betoogt Elemans.
Een van die maatregelen om consumenten bewuster te maken van gezondere voedingskeuzes en daar maximaal resultaat uit te halen, zijn uitgebreide voorlichtingscampagnes. Die kunnen worden betaald uit de verwachte extra opbrengst van 36 miljoen euro uit de voorgenomen aanvullende belastingmaatregel, die in 2027 moet ingaan.
Draagvlak
“Differentiatie en voorlichting zullen het draagvlak voor de suikertaks vergroten. Met de aanvullende aanpak zoals uitbreiding naar suikerhoudende zuiveldranken, differentiatie naar suikergehalte en uitgebreide voorlichting kan de suikertaks een krachtiger instrument worden in de strijd tegen overgewicht en obesitas”, aldus Elemans.
Bron: Levensmiddelenkrant