BREDA – Het doel van de overheid is om in 2030 minstens vijftig procent van de eiwitconsumptie te laten bestaan uit plantaardige eiwitten. Onderzoeksbureau Yougov Nederland deed onderzoek naar de stand van zaken.
Volgens het bureau komen uit het onderzoek 'bemoedigende trends in consumentengedrag' naar voren. En die wijzen op een gestage groei in de consumptie van plantaardige producten en de implicaties daarvan voor de toekomst. Volgens het bedrijf staan gezondheid en duurzaamheid steeds hoger op de prioriteitenlijst van Nederlandse consumenten nu de financiële zorgen lijken af te nemen. Hierdoor doen Nederlanders steeds vaker hun boodschappen met duurzaamheids- en gezondheidswensen in het achterhoofd.
Populariteit
Aan de groei van het volume van plantaardige producten zal het niet liggen. Het volume van plantaardige zuivelproducten is in de afgelopen vier jaar met 17,4% toegenomen, van vlees- en visvervangers is dat zelfs 25,7%. Plantaardige producten hebben vooral aan populariteit gewonnen bij jongeren, tweeverdieners en milieubewuste consumenten. Uit het onderzoek blijkt dat vooral deze groepen een groter aandeel plantaardige alternatieven in hun winkelmandje stoppen.
Prijsverschil
Uit het Yougov-onderzoek komt ook naar voren dat het kleiner wordende prijsverschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten een belangrijke drijfveer is achter de verschuiving. Voor vlees en vis is het verschil slechts 4% per kilo, voor zuivel is het verschil veel groter, 22% per liter. Door de afname van de financiële zorgen is er meer ruimte om het prijsverschil op te vangen en komt er ruimte om na te denken over het effect van voedsel op milieu en gezondheid. Niet alleen de milieuvoordelen van plantaardige producten, zoals lagere uitstoot en minder waterverbruik, komen in de bewustwording naar voren, maar ook de gezondheidsvoordelen.
Samenwerking
Twee op de drie huishoudens kopen wel eens een plantaardig product als vervanging voor vlees of vis. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2020. Voor plantaardige zuivel is dat zelfs 22%, maar dat is de afgelopen jaren niet meer dan 44% van de huishoudens. “De overgang naar een duurzamer en gezonder dieet is een gedeelde verantwoordelijkheid," aldus Eric Harmsen, key accountmanager bij Yougov Nederland. "Hoewel de vooruitgang bemoedigend is, is er nog veel ruimte voor groei. We roepen zowel consumenten als de voedselindustrie op om plantaardige alternatieven te blijven omarmen en deze toegankelijk, betaalbaar en aantrekkelijk te maken voor iedereen.”
Bron: Levensmiddelenkrant