WAGENINGEN – De vleesconsumptie is gelijk gebleven in volume in 2023, maar het eetpatroon van vlees is wel veranderd. Nederlanders eten vaker goedkoper vlees zoals runder- en varkensgehakt. De duurdere soorten, zoals biefstuk en karbonades werden minder vaak gekocht.
Ten opzichte van 2022 is de vleesconsumptie in 2023 van Nederlanders nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research, in opdracht van Wakker Dier. Het gemiddelde verbruik kende een lichte stijging 75,1 kilo naar 75,3 kilo. De vleesconsumptie die sinds de coronajaren rond de 75 kilo is, is licht gedaald (2,5 kilo) ten opzichte van 2019.
Vleessoorten
Er zijn in 2023 weinig veranderingen in het verbruik van vleessoorten, zoals varkens-, rund- en pluimveevlees te zien, welke elk veranderde met 0,2 kilo. De consumptie van overige vleessoorten (kalfs-, schapen- paarden- en geitenvlees ) blijft gelijk. Een lichte stijging in de vraag naar rundvlees is toe te schrijven aan de groeiende verkoop van rundvleesgehakt, een toename van 9,6%. In de verkoop van andere rundvleesproducten, is juist een daling van 7,7% te zien.
Ook bij varkensvlees is deze tendens te zien. In supermarkten en slagerijen daalde de verkoop met 0,2%, maar was er een stijging van 3,4% in de verkoop van half-om-halfgehaktproducten te zien. Zowel bij rundvlees als bij varkensvlees is er een daling in de afname van duurdere, snijvleesproducten, zoals biefstukken en karbonades, merkbaar.
Bron: Levensmiddelenkrant