gvo-240418-056.jpg

CNV en FNV zwaar teleurgesteld in cao-eindbod supermarkten

UTRECHT – Vakbonden CNV en FNV spreken hun verontwaardiging uit over het cao-eindbod supermarkten. Volgens Jacqueline Twerda van CNV kan dit niet zomaar door de vingers gezien worden en moeten supermarkten rekening houden met acties.

Redactie |

De nieuwe cao moest eigenlijk al op 2 juli ingaan, maar recent werd bekend dat de werkgevers een cao voor twaalf maanden willen aanbieden met een loonsverhoging van 3% vanaf 1 januari 2025. Daarnaast is er geen enkele afspraak over veilig werken in de winkel, geen nieuwe afspraken over eerder kunnen stoppen met werken en ook niet over werkdruk, functiewaardering, afschaffing van jeugdloon en opleiding en training. CNV benoemt vooral de teleurstelling over de jeugdschalen. “Het is moeilijk uit te leggen dat een werknemer van 18 jaar de helft verdient van een werknemer die 21 is. Werknemers van 18 zijn volwassen, worden ook door de wet als volwassen gezien en moeten ook gewoon alle volwassenprijzen betalen. Maar ze krijgen de helft van het volwassenloon in de supermarkt. Dat is toch raar?”, aldus Twerda.

Afkopen
Volgens FNV willen de werkgevers alle belangrijke zaken afkopen met een loonsverhoging van 3%. De vakbond noemt het voorstel dan ook onacceptabel en zegt dat als werkgevers in de sector een beetje respect hadden voor hun werknemers dat ze met een fatsoenlijk loonbod en inhoudelijke voorstellen waren gekomen. Ook Twerda is niet over te spreken over de nieuwe cao. “De cao blijft met 3% hopeloos achter bij elk koopkrachtplaatje dat je maar kunt bedenken. Ik vind dit echt heel teleurstellend Ik weet dat het op dit moment niet helemaal lekker loopt bij de supermarkten. Maar om je tegenvallers op je eigen personeel te gaan verhalen, gaat echt een brug te ver.”

Treuzeltactiek
Waar Twerdra vooral niet goed tegen kan, is de ‘treuzeltactiek’ die werkgevers al jaren toepassen. “Supermarkten claimen loonsverhogingen niet met terugwerkende kracht te kunnen betalen. Dan loont het dus voor ze om de cao pas zo ver mogelijk van de ingangsdatum tot stand te laten komen. Dat het dan uitgerekend vlak voor de feestdagen spaak loopt, doen ze helemaal zelf.” CNV en FNV gaan samen met hun kaderleden overleggen over hoe nu verder. Twerdra van CNV: “Wat ons betreft zijn de werkgevers aan zet om dit bod te verbeteren. Tot die tijd gaan wij persoonlijk naar onze leden in de supermarkten en distributiecentra toe om ze te informeren over de stand van zaken en ze voor te bereiden op eventuele acties.” FNV zegt dat als je actief wil meedenken, je contact kunt opnemen met jouw FNV-bestuurder.

Bron: Levensmiddelenkrant