DEN HAAG – Het tijdelijk verhogen van het retourbedrag voor statiegeldverpakkingen met vijf cent is niet de oplossing voor het verhogen van het inzamelpercentage, vindt Verpact. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil deze tijdelijke verhoging mogelijk gaan afdwingen.
Volgens Verpact, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsmateriaal, klinkt de maatregel sympathiek, maar is dit niet de oplossing. Volgens de organisatie is vooral gemak voor de consument cruciaal voor het verhogen van het inzamelpercentage en zorgt de extra uitbetaling ervoor dat er geen geld meer overblijft voor investeringen. “Uit alle onderzoeken blijkt dat mensen hun verpakkingen vooral inleveren als het eenvoudig is. Niet omdat er vijf cent extra te verdienen valt,” stelt Hester Klein Lankhorst, voorzitter raad van bestuur van Verpact.
Percentage
Het inleverpercentage van grote en kleine plastic flessen is in drie jaar tijd naar 77% gestegen. Voor blikjes is het na slechts anderhalf jaar al 84%. Het inzamelpercentage groeit in Nederland harder dan in de landen om ons heen en ook daalt het aandeel flesjes en blikjes dat wordt aangetroffen als zwerfafval. Verpact bewaart het statiegeld van verpakkingen die niet worden ingeleverd om later alsnog te kunnen uitbetalen en financiert er nieuwe inzamelpunten mee.
Verbeteren
De bewering dat het statiegeld dat in de pot blijft zitten geen bestemming heeft, is volgens Klein Lankhorst niet waar. “Als dat zo is, dan hoor ik graag waar die pot met geld is” aldus Klein Lankhorst. “Het statiegeld dat niet is opgehaald door mensen, is geïnvesteerd in het onderhouden, verbeteren en uitbreiden van inzamelpunten. Alleen al in het afgelopen jaar zijn er 522 nieuwe inleverlocaties gerealiseerd – allemaal gefinancierd door Verpact zelf, omdat veel partijen in de keten (zoals benzinestations, OV-winkels en festivals) terughoudend zijn in het plaatsen van retourautomaten. De komende jaren hebben we alleen al voor de inzamelpunten ruim 200 miljoen euro nodig. Dat bedrag stond eind 2024 al niet op onze rekening, dus dat staat er nu ook niet opeens op zonder bestemming.”
Verplichting
Verpact ziet meer in een gezamenlijke aanpak om het systeem te verbeteren en te werken aan het plan van aanpak dat het heeft opgesteld. De organisatie heeft de staatssecretaris gevraagd om alle verkopers van blikjes en flesjes te verplichten tot het plaatsen van retourautomaten. Nu zijn alleen supermarkten en tankshops langs de snelwegen wettelijk verplicht statiegeldverpakkingen in te nemen. “Een gerichte innameplicht kan het verschil maken in de verdere groei van het innamepercentage. Zonder medewerking van verkooppunten blijven we dweilen met de kraan open", aldus Klein Lankhorst. “De inspectie en Verpact staan voor hetzelfde doel. Alleen komt dat alleen maar dichterbij als we samen aan dezelfde kant van het touw trekken, zoals we met elkaar hebben afgesproken in ons plan van aanpak!”
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops