Slijters in de aanval tegen borrelshop supers

NIEUWVEEN - Brancheorganisatie De Slijtersunie gaat het gevecht aan met de borrelshops in supermarkten. Met de recente gerechtelijke uitspraak in de hand, die voorschrijft dat elke borrelshop een medewerker met slijtersdiploma moet hebben, roepen ze burgemeesters op de wet te handhaven.

Joost Agterhoek |

Sinds de uitspraak van de rechter in Den Bosch enkele weken geleden hebben de slijters niet stil gezeten. De brancheorganisatie heeft geïnventariseerd waar borrelshops gevestigd zijn en inmiddels vijftig burgemeesters benaderd. De rechter gaf de Slijtersunie gelijk in een rechtszaak tegen de gemeente Sint-Oedenrode, die niet wilde optreden tegen de lokale Emté met borrelshop. In het filiaal was enkel een medewerker aanwezig als er een klant binnenliep. Oneerlijke concurrentie, aldus de slijters.

Beroep
Een paar gemeentebesturen hebben al boetes uitgeschreven aan supermarkten en er wordt zelfs gedreigd met sluiting, schrijft de Telegraaf, die de aanval op de voorpagina meldt. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder laat weten dat toen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog handhaafde, het voldoende was als er een leidinggevende in de supermarkt aanwezig was.
Theo Urselmann van het Vakcentrum komt op voor kleinere supermarkten. Deze winkels die juist een totaalaanbod willen blijven aanbieden om te blijven draaien, zouden de borrelshop moeten sluiten. Dat kan gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid van zulke supermarkten, betoogt Urselmann.

Slijtvergunning
De controle op naleving van de Drank- en Horecawet werd twee jaar geleden gedecentraliseerd en kwam voor rekening van de gemeenten. Sindsdien is het aantal onbemande borrelshops bij supermarkten flink gegroeid, waar inmiddels twee van de vijf supermarkten een slijtvergunning hebben, aldus de krant. Het aantal slijterijen is in vijf jaar tijd gedaald van 2000 tot 1600.

Bron: Telegraaf

slijterij_borrelshop_jumbo-a900x525.jpg