la baleine1.jpg Het plaatsje Aigues Mortes achter de zoutvelden van La Baleine.

Fabrikanten

Zoutmerk La Baleine is 90 jaar

AIGUES MORTES – Het Franse zoutmerk La Baleine viert haar 90ste verjaardag. Speciaal voor de viering wordt is al het zout de komende tijd te koop in een feestelijke verpakking.

Redactie |

Het merk La Baleine is 90 geworden, maar de zoutvelden waar het zout gewonnen wordt, zijn al ruim 2400 jaar oud. Rond het Franse vestingstadje Aigues Mortes aan de Franse zuidkust, even ten oosten van Montpellier, wordt als sinds de Romeinse tijd zout gewonnen uit zeewater. De plek is perfect met veel zon, in de zomer een warme wind en heel weinig regen.

Verdampen
Op de stevige en vlakke bodem werd door de Romeinse architect Peccius een systeem van kanalen en zoutbedden aangelegd die steeds wat lager liggen en steeds ondieper worden. Door het steeds sneller verdampende zeewater blijft er uiteindelijk alleen zout over. Het zout van la Baleine is honderd procent natuurlijk. Ondertussen is het merk uitgeroepen tot nationaal Frans cultureel fooderfgoed.

Lees verder onder de foto ↓ 

la  baleine2.jpg Het beeldmerk van La Baleine door de jaren heen. Het oorspronkelijke beeldmerk werd ontworpen door Benjamin Rabier in 1934.

Na de Romeinen en de Franse aristocratie en geestelijkheid komen de zoutvelden na de Franse revolutie in handen van de zoutwerkers. Die richten in 1856 de Groupe Salins op, die meerdere zoutwinningen in Frankrijk bezit. In 1934 wordt het merk La Baleine opgericht, dat zich volledig richt op zeezout. Het beeldmerk wordt ontworpen door Benjamin Rabier, die ook het beroemde beeldmerk van La Vache Qui Rit ontwerpt. 

Het gebied tussen de stad en de zee is een Natura2000 gebied en een onderdeel van het Life Programma voor milieu en klimaat van de Europese Unie. Het 8000 hectare grote zoutwinningsgebied is beschermd en biedt onderdak aan meer dan 230 verschillende soorten vogels, waaronder de grootste flamingo-kolonie van Europa, en 280 verschillende soorten planten.

De producten van la Baleine zijn te koop bij alle grote supermarkten in Nederland.

Bron: Levensmiddelenkrant