Persfoto de Fryske met Catharinus Wierda.jpg

Fabrikanten

Grote stap voor de Fryske

LEMMER - Vanaf deze week zijn de prijswinnende kazen van de Friese pioniers standaard te vinden in de schappen van meer dan vierhonderd Plus supermarkten. Een mijlpaal voor Fryske.

Redactie |

“We zijn enorm trots dat we nu landelijk kunnen laten zien dat duurzaamheid én smaak hand in hand kunnen gaan,” aldus Catharinus Wierda, oprichter van de Fryske. Waar Plus eerder al nauw samenwerkte met de lokale kaasmaker voor hun eigen kaasmerken, heeft de supermarktketen nu besloten om de Fryske landelijk op te nemen als vast onderdeel van het kaasschap.

Gedeelde ambitie
“We hebben een gedeelde ambitie, namelijk het verduurzamen van het kaasschap,” zegt Geke van Veldhuizen, categorymanager kaas & eieren bij Plus. “Door de Fryske in ons assortiment op te nemen, bieden we onze consumenten een duurzaam alternatief, zodat iedere Nederlander kan kiezen voor ‘goed’ eten.” Een gamechanger in het kaasschap, aldus Wierda: “Met de Fryske hopen we het kaasassortiment een positieve en duurzame impuls te geven, waar de grote A-merken nu achterblijven.”

Missie
De missie van de Fryske, is het veranderen van het zuivelsysteem. Ze willen bewijzen dat het wél kan: op zo’n manier kaas maken dat de natuur herstelt, de boer fatsoenlijk verdient en zowel de koe als de weidevogel gelukkig is. “Onze verpakkingen knallen in ieder geval uit het schap. We zijn heel benieuwd wat de Plus-consument daarvan vindt en of we andere kaasmerken kunnen inspireren met ons verhaal.”

Prijswinnende kazen
De Fryske brengt niet alleen een duurzaam verhaal, maar hun kazen namen de afgelopen jaren ook meermaals GOLD of SUPER GOLD mee op de World Cheese Awards. “Gemaakt met volle melk van gras gevoerde koeien, zonder E-nummers, conserveringsmiddelen en kleurstoffen”, vertelt Wierda. Hoewel de Fryske haar wortels stevig in Friesland heeft, heeft het merk nationale ambities. “We zien onszelf in dezelfde rij als merken als Gulpener, een gangbaar biertje voor alle Nederlanders, maar wel lokaal en duurzaam gebrouwen,” aldus Wierda. “Daarom zijn we blij dat Plus ons deze landelijke kans biedt.”

Landbouw van de toekomst 
De Fryske werkt toe naar regeneratieve landbouw. Dit betekent dat de natuurlijke balans voorop staat. In plaats van alleen de schade te beperken, wordt er juist extra waarde toegevoegd aan het land door het te herstellen. Met de natuur in plaats van ertegenin. Zo zorgt de Fryske ervoor dat de bodem weer tot leven komt, dat de biodiversiteit terugkeert, dat het vee een goed leven heeft en dat boeren veerkrachtige, toekomstbestendige bedrijven runnen.

Bron: Levensmiddelenkrant