ENSCHEDE – Rein Sanders, algemeen directeur van het Twentse familiebedrijf Sanders Supermarkten, heeft een tweeledig gevoel over de overname door Sligro. “Het eerste is teleurstelling over het verdwijnen van Sanders. Het tweede blijdschap over de goede keuze die we hebben gemaakt.”
Dat zegt de Sanders in een reactie op de overname tegenover Levensmiddelenkrant. De regionale formule uit Enschede, waarvan de eerste zelfbedieningswinkel al in 1955 werd geopend, verdwijnt na 55 jaar weer van het toneel door de overname door Sligro. Dat gaat de algemeen directeur aan het hart. “Maar ik denk echt dat we een goede keuze hebben gemaakt. Sligro is een grotere en professionele organisatie. De winkels worden van Sanders omgebouwd naar EM-TÉ, in mijn ogen een opkomende supermarktketen.”
Wat was voor u de aanleiding om te gaan om Sanders Supermarkten te verkopen?
“De eerste aanleiding was mijn leeftijd. Ik word morgen (zaterdag 3 juli, red.) 64 jaar en je wilt een keer met pensioen. Dan ga je denken over je toekomst als supermarktketen. Dat was ook de opdracht die onze Raad van Commissarissen destijds had meegekregen: nadenken over de toekomst. Hoewel ons bedrijf een lange en succesvolle historie heeft, zagen wij in dat onze omvang op termijn te beperkt zou zijn in een zich steeds meer concentrerende foodretailmarkt. Toen waren er drie opties: zelfstandig doorgaan, samenwerken of verkopen.”
Wat was er mis met optie één, zelfstandig doorgaan?
“Iedere keer liepen we er tegenaan dat de schaal van onze organisatie hiervoor te klein is. Als je wilt doorgaan, moet je een heel professionele retailorganisatie kunnen optuigen. Om dat te kunnen bekostigen was er een omzetverdubbeling nodig. Dat is onhaalbaar, daarvoor heb je een grote partij nodig.”
En optie twee, samenwerking?
“Samenwerking met andere ketens is een heel lang en ingewikkeld proces. We hebben binnen Superunie-verband hierover gesproken, maar uiteindelijk zag ik dit niet zitten en mijn kinderen die in het bedrijf zitten ook niet. Je blijft, ook binnen een samenwerking, een kleine partij met weinig invloed. Het dilemma was ook dat mijn kinderen er dan veel geld in hadden moeten stoppen en zelf geen nieuwe toekomst op zouden kunnen bouwen.”
Dus werd het optie drie, verkoop?
“Ja. In december 2009 zijn we begonnen met het verkoopproces. Toen kwamen we uit bij Sligro.”
Wat gaan u en uw kinderen in het bedrijf nu doen?
“Ik blijf voorlopig het integratieproces bij EM-TÉ begeleiden vanuit het hoofdkantoor van Sanders in Enschede. Mijn dochter Saskia Sanders en schoonzoon Marko Hartmann treden in dienst van Sligro. Mijn zoon Dave Sanders blijft vooralsnog werkzaam bij Superunie.”
Bron: