WINTERSWIJK – Plus-ondernemer Jeroen Bruggers probeert verspilling in zijn winkels zoveel mogelijk tegen te gaan. In een van zijn drie winkels in Winterswijk maakt een chefkok daarom van eten wat bijna over datum is, verse kant-en-klaar maaltijden.
De winkel aan de Dingstraat heeft hiermee de primeur van Nederland, zo meldt AD. Bedrijfsleider Erwin Arentzen zegt tegen de krant dat de verspilling veel te groot was. De winkel gooide jaarlijks voor bijna 300.000 euro aan eten weg. Zonde.
Eieren
De bedrijfsleider noemt in het dagblad ook een aantal voorbeelden. Een doos eieren waarvan er eentje stuk is, wordt nu niet meer weggegooid. De hele eieren worden gebruikt voor de maaltijden. Bruggers wilde eerst niet alleen een kok in zijn winkel, maar een heel restaurant. Dat keurde het hoofdkantoor echter niet goed.
Bami
De maaltijden die worden gemaakt door kok Sander-Jan Bats zijn bijna nooit hetzelfde. Het is elke dag een verrassing wat er ‘overblijft’. De enige maaltijd die altijd verkrijgbaar is, dat is bami, een enorme hardloper.
Besparing
De bakjes kosten 4 euro per stuk en vinden steeds meer aftrek. Waar de Plus-winkel eerst ongeveer vijftig maaltijden per dag verkocht, zijn dat er nu zo’n honderd. Op deze manier bespaart de supermarkt naar eigen zeggen duizenden euro’s.
Bron: AD