UPDATE WAALWIJK - Spar opent na Albert Heijn ook een webshop op het Chinese Alibaba-platform Tmall. Onder de formule van Attent gaan op de website babyvoeding, chocolade, koek en zoetwaren. Export is de afgelopen jaren stevig gegroeid, zegt algemeen directeur Sjaak Kranendonk.
De Crossborder online formule Attent wordt donderdag 29 oktober op de Alibaba Campus in het bijzijn van koning Willem Alexander gelanceerd. Spar Nederland kent al lang een traditie van export via haar Dutch International Food Supply-afdeling, meldt de buurtsuperformule. "Naar China wordt al jaren geëxporteerd."
A-merken
Samen met de Chinese partners Universe & Shenzhen ZhodingHuiTong Supply Chain Service Co. is medio september de webstore attent.tmall.hk geopend. Diverse A-merken waaronder babyvoeding worden er verkocht. In chocolade, koek en zoetwaren is volgens Spar een sterke groei waar te nemen.
Babymelkpoeder
Nutrilon-babymelkpoeder ontbreekt op de website, net als bij de Chinese webwinkel van Albert Heijn. Reden hiervoor is dat het supermarktbedrijf met Nutricia zorgvuldig wil kijken naar voldoende beschikbaarheid, zegt algemeen directeur Sjaak Kranendonk. “Immers de verkrijgbaarheid voor ouders in Nederland, heeft voor ons allebei de prioriteit.”
Drukker
Logistiek verandert er weinig volgens Kranendonk. "anders dan dat het hoogstwaarschijnlijk drukker wordt. Wij leveren aan onze Chinese partners, die de opslag en distributie in China doen." Spar reageert hiermee zeker niet op de Chinese webwinkel van AH, aldus de Spar-directeur. "We zijn al vanaf maart met onze Chinese partners en Alibaba in gesprek. De Attent site draait al een maand. We reageren dus niet zozeer op anderen maar trekken ons eigen plan samen met onze partners."
Substantieel
Zonder op precieze cijfers in te gaan, kan Kranendonk bevestigen dat de export een 'substantieel deel van onze groothandelomzet is'. "De afgelopen jaren is dit vrij stevig gegroeid." Er is voor de naam Attent gekozen omdat Spar zijn eigen vestigingen in China heeft. Die naam is dus niet vrij, zegt Kranendonk. "Onze partners wilden graag een Nederlandse winkelnaam die zij ook in China kunnen gebruiken. Dat werd dus Attent."
Ver
Kranendonk vindt het opvallend hoe ver de Chinese markt online al is. "Zeker voor jonge generaties. Heel anders zijn bijvoorbeeld winkels waar de producten staan die je vervolgens online (vaak ter plekke) bestelt en thuis afgeleverd krijgt."
Bron: Levensmiddelenkrant