ROTTERDAM - Upfield, het nieuwe moederbedrijf achter A-merken als Becel en Blue Band, heeft grote ambities. Sinds de onderneming deze merken vorig jaar overnam van Unilever wordt er volop geïnvesteerd in de labels en dat zal de consument de komende tijd merken. “Wij geloven dat plantaardige voeding de toekomst heeft.”
Aan het woord is Berend Jan Taken, general manager bij Upfield Nederland. In gesprek met Levensmiddelenkrant doet hij de bedrijfsvisie van Upfield voor de komende jaren uit de doeken.
Welke belangrijke stappen zijn gezet sinds de verzelfstandiging van de margarinetak van Unilever tot Upfield en de verkoop aan private-equitybedrijf KKR?
“De eerste stappen zijn uiteraard de overname van de margarinetak door KKR en de oprichting van Upfield. Het belangrijkste uitgangspunt bij het ontwikkelen van de nieuwe bedrijfsvisie van Upfield was om meer dan ooit de productkwaliteit van A-merken als Becel, Blue Band en Croma voorop te stellen en om hiermee nog beter in te spelen op de nieuwste consumentenbehoeften. Aan de hand van dit uitgangspunt hebben we kwaliteitsfactoren gedefinieerd, waaraan alle producten van onze merken zullen moeten voldoen. Zo willen we dat onze producten zoveel mogelijk en zo snel mogelijk honderd procent plantaardig én volledig natuurlijk zijn, maar vooral ook heel smakelijk. Zo creëren we uiteindelijk een plantbased company.”
Hoe investeert Upfield in product- en kwaliteitsverbetering van haar A-merken?
“Aan de hand van drie pijlers investeren we in deze verbetering. Dit zijn clean label, clean packaging en clean process. In het kader van onze clean-labelstrategie zetten we duidelijk op de verpakkingen wat er in onze producten zit. Alle ingrediënten zijn dus plantaardig en ook van natuurlijke oorsprong. Van kunstmatige ingrediënten willen we af, voor zover we dat al niet zijn. Hiervoor passen we onze productieprocessen aan. Zo verwerken we nu geen kunstmatig citroenzuur meer in onze producten. In plaats daarvan kiezen we voor natuurlijk zuur. Clean packaging staat voor het gebruik van natuurlijke verpakkingsmaterialen. We bewegen naar duurzaam plastic en gebruik van gerecycelde materialen. Bij Becel hebben we hier nu de eerste stappen in gezet en dit willen we verder doorvoeren bij onze andere A-merken komende jaren. Clean process zegt iets over ons productieproces. Om helemaal ‘clean’ te kunnen zijn, kijken we naar het hele productieproces. De basis van onze producten is plantaardige olie. Die maken we niet zelf, maar hiervoor gaan we in zee met partners die hun productieproces volgens onze richtlijnen hebben ingericht. Dat doen we ook bij de overige ingrediënten.”
Is de visie van Upfield wezenlijk anders dan die van Unilevers voormalige margarinetak?
“Upfield stelt de kwaliteit en de consument dus nog nadrukkelijker voorop bij de A-merken Becel, Croma, Blue Band en Bertolli. Dat was de afgelopen jaren helaas niet voortdurend het geval. Er werd niet altijd genoeg geïnvesteerd op productkwaliteit om de consument te overtuigen om voor onze merken te kiezen. De prijs van margarine is altijd laag gehouden door nauwelijks te investeren in de verdere kwaliteitsontwikkeling hiervan. Zo zijn geen extra kosten gemaakt, die hoefden te worden doorberekend aan consumenten. Het resultaat hiervan is dat margarine nu met een imagoprobleem kampt. Margarine is lange tijd weggezet als een goedkoop en minder gezond alternatief voor boter, maar is veel meer dan dat. Door juist wél te investeren in dit product willen we dit beeld rechtzetten. We brengen namelijk een duurzaam, plantaardig product.”
Wat is er anders aan de huidige werkwijze?
“Allereerst werken we bij Upfield nu op een kleinere, maar specifieke productgroep, waar we in het verleden een van de talloze productgroepen van Unilever waren. Dat betekent voor ons bedrijf meer focus en eigen verantwoordelijkheid voor onze bedrijfsvoering en resultaten. We moeten nu zelf onze broek ophouden, omdat we niet meer aan de navelstreng van Unilever zitten. Dat geeft behalve meer eigen verantwoordelijkheid ook heel veel vrijheid. Ik geloof in onze missie en visie. Die draag ik uit en daar ga ik voor.”
Wat is volgens u het maatschappelijk belang van plantaardige producten?
“Als we de wereld willen behouden voor onze kinderen en kleinkinderen, dan moeten we anders en bewuster gaan eten. Dat realiseren steeds meer consumenten zich en daarom zie je dat er een transitie plaatsvindt. Zij eten minder vlees en kiezen in toenemende mate voor plantaardige varianten. Plantaardige producten zoals de onze passen in deze ontwikkeling. De mens heeft drie verschillende voedingsstoffen nodig: proteïnen, vetten en koolhydraten. Zowel vetten als eiwitten zijn via dierlijk én plantaardig voedsel verkrijgbaar. Steeds meer consumenten zijn zich ervan bewust dat het milieu te zwaar belast wordt door de consumptie van dierlijke producten zoals vlees en melk. Onze producten hebben precies dezelfde voedingstoffen als de dierlijke varianten, maar hebben wel een plantaardige, natuurlijke basis en smaken bovendien heerlijk. Dit is een win-winsituatie: beter voor de wereld en goed voor de mens.”
Delen retailers jullie visie hierover?
“Jazeker, wij zitten op één lijn wat betreft visie en strategie. Zij willen samen met ons investeren om zo meerwaarde te creëren voor de consument. Ook binnen Upfield zelf staan wat dat betreft alle neuzen dezelfde kant op.”
Welke nieuwe producten kunnen we de komende tijd van de bekende A-merken verwachten?
“Afgelopen jaren hebben we al hard gewerkt om ons portfolio naar 100 procent plantaardig te brengen. Deze trend zetten we nu door met de herlancering van Becel Gold naar Becel Romig. Nu ook 100 procent plantaardig, met een cleaner label, duurzamere verpakking en tegelijk nog romiger van smaak. Ook brengen we Becel Pure. Volle smaak, 100 procent plantaardig en vrij van palmolie en conserveermiddelen. Ook de smaak- en kwaliteitsbeleving van producten wordt verbeterd de komende tijd. Zo is het Blue Band-melange assortiment niet alleen al uitgebreid, maar ook verbeterd in kwaliteit en smaak. Verder richten we ons nu volop op de kook- en opkloproom. Een toenemend aantal mensen is in dit segment op zoek naar een plantaardig alternatief en dat kunnen wij heel goed bieden.”
Bron: Levensmiddelenkrant