Huismerk Jumbo onderaan in ketchupwijzer

NIEUWVEEN - De recent uitgekomen Questionmark Ketchupwijzer wordt aangevoerd door Tons ongezoete ketchup.

John Bontje |

Tomatenketchup is een product met flink wat sluipsuikers. Dit blijkt uit een recente vergelijking van het ketchupaanbod in de Nederlandse supermarkt. Liefst negen van de vierentwintig onderzochte tomatensauzen bestaan voor meer dan 20% uit suikers. Sauzenmaker Remia heeft alle reden tot een feestje want deze is terug te vinden op de derde plek. Het contrast met hekkensluiter Jumbo is groot. De tomatensaus van de grootgrutter bevat bijna dubbel zoveel zout en suikers.

Gezond en biologisch
Dertien van de vierentwintig sauzen zijn biologisch. Dit is een opvallend hoog percentage in vergelijking met andere productgroepen. Dit zegt weliswaar niets over de gezondheid van een product. Zo bevat de saus van het biologische Byodo met 3,2 gram het meeste zout per 100 gram en voldoet maar net aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook de ketchup van Zeisner springt negatief in het oog met 33,1 gram suiker per 100 gram.

Wekelijkse keuze
Ketchup valt niet binnen de Schijf van Vijf. Wel kan het onderdeel zijn van je 'wekelijkse keuze'. Over de hoeveelheid suikers in rode sauzen doet het Voedingscentrum geen aanbevelingen. Over zout geven ze wel advies. Een rode saus zoals ketchup valt binnen de wekelijkse keuze wanneer het per portie minder dan 0,2 gram natrium bevat. Geen van de onderzochte sauzen overschrijdt deze norm. Maar hoe groot is precies een portie?

Geen heldere normen
Doordat er nog geen heldere normen bestaan voor het omschrijven van een portie, kan het Voedingscentrum haar gezondheidsrichtlijnen nog niet toepassen op individuele producten. Dit komt omdat er nog geen consensus bestaat tussen producenten over wat een portie betreft. Questionmark wil niet langer wachten op een officiële richtlijn, juist omdat blijkt dat consumenten bij het kiezen van ongezonde producten advies kunnen gebruiken.

Kleine stapjes
Daarom zijn de portiegroottes gebaseerd op die van de voedingsindustrie zelf. Met deze portiegroottes én de richtlijnen van de Schijf van Vijf voor dag- en weekkeuzes labelt Questionmark voedingsmiddelen op een manier die consumenten de gewenste kleinere stapjes voor minder ongezonde keuzes biedt en tegelijk zo dicht mogelijk ligt bij de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Zo zet Questionmark een portie ketchup op 15 gram. Op basis van deze bepaalde hoeveelheid kan Questionmark wél de richtlijnen van het Voedingscentrum toepassen.

Bron: Questionmark

ketchup-a900x525.jpg