Foto tractor plein Alkmaar 2.jpg

Graskaas drie weken eerder in de winkel

WOERDEN – Graskaas ligt waarschijnlijk al op 24 mei in de winkel, zo een drie weken eerder dan normaal. Dat is goed nieuws voor de kaasliefhebbers. De graskaascommissie, bestaande uit kaasproducenten, kaasboeren en kaashandelaren, maakte dat bekend.

Redactie |

Door het mooie en droge voorjaar kunnen de koeien eerder dan verwacht de wei in en dus eerder vers gras eten. En juist dat verse gras is bepalend voor de smaak en unieke eigenschappen van graskaas, zegt de graskaascommissie. Nadat de koeien de wei in zijn gegaan duurt het nog zo een negen tot tien weken voordat de weidemelk is verwerkt tot graskaas. Het verse voorjaarsgras zorgt voor melk waarin zachte onverzadigde vetten inzitten. Dat geeft de kaas die van deze melk wordt gemaakt een zachte, smeuïge structuur en een frisse smaak.

Voedingsstoffen
Rick Brantenaar, woordvoerder namens de graskaascommissie: “Het eerste gras van het seizoen bevat doorgaans meer eiwitten, vitamines, mineralen en suikers dan het gras dat later in het jaar groeit. Naarmate het seizoen vordert en het gras ouder en rijper wordt, neemt het gehalte aan deze voedingsstoffen vaak af, terwijl het vezelgehalte toeneemt. Daarmee heeft graskaas dus niet alleen een andere smaak, maar is de kaas nog gezonder dan anders. Naar verwachting is de graskaas dit jaar tot en met augustus beschikbaar.”

Dit jaar is de start van het graskaasseizoen dus op 24 mei en dat wordt feestelijk gevierd met de Nationale Graskaasdag in Woerden.

Bron: Levensmiddelenkrant