no-6800696_1920.jpg

FNV-leden verwerpen nieuwe supermarkt-cao

UTRECHT – In tegenstelling tot de leden van vakbond CNV, hebben de leden van FNV met een forse meerderheid tegen het eindbod van de werkgevers gestemd. FNV Handel zal deze cao niet ondertekenen. Toch is er nu dus een cao voor de supermarkten.

Gerard van Oosbree |

Volgens FNV Handel geven de leden hiermee een duidelijk signaal af aan de werkgevers: hun eindbod is onder de maat. “De loonsverhoging is te laag, de looptijd is te lang, en er zijn weinig of geen afspraken gemaakt over werkdruk, functiewaardering of veiligheid. De FNV zet alleen de handtekening onder een cao als die recht doet aan de inspanningen die de werknemers doen. En dat doet deze cao niet”, aldus FNV Handel.

Stroef
“De onderhandelingen zijn heel stroef verlopen”, zegt FNV-onderhandelaar Margje van der Woude tegen Levensmiddelenkrant. “De werkgevers zeiden op alle voorstellen nee en kwamen vervolgens met een mager aanbod dat zowel CNV en wij niet eens aan de leden hebben voorgelegd. Na de actiebijeenkomst kwamen ze met een verbeterd aanbod.” Maar dat was voor de vakbond niet genoeg om het met een positief advies aan de leden voor te leggen. “We hebben het neutraal voorgelegd met een negatieve toon”, verduidelijkt Van der Woude.

Vredesplicht
FNV zal dus niet tekenen, maar dat betekent niet dat er geen cao is. “Als er een bond akkoord gaat, is er een cao. Dat heeft verder ook geen invloed op het algemeen verbindend verklaren van de cao door de minister”, vertelt Van der Woude. Door niet te tekenen heeft FNV Handel ook geen vredesplicht. “Als je ondertekent, ga je natuurlijk akkoord met de afspraken. Je kan dan geen actie meer voeren en niet staken. Tenzij de tegenpartij de afspraken niet nakomt natuurlijk. Wij mogen nu gewoon actie blijven voeren voor verbetering, hoewel de actiebereidheid wel minder is, omdat we tot de einddatum aan de cao vastzitten.”

Net als het CNV betreurt FNV Handel de vertragende tactieken van de werkgevers. De oude cao liep op 1 juli van dit jaar al af en pas nu is er een overeenstemming. Om dat voor de volgende ronde te voorkomen, is er al een datum geprikt waarop de onderhandelingen voor de volgende periode beginnen. “Door geen loonsverhoging met terugwerkende kracht te willen betalen, hebben ze nu een half jaar gewonnen. Volgend jaar gaan we al op 15 oktober om tafel om ruim voor de afloopdatum van deze cao, 1 april 2026, afspraken te hebben gemaakt”, besluit Van der Woude.

Bron: Levensmiddelenkrant