Een groot deel van de branche zal op donderdag 10 april de commissievergadering (rondetafelgesprek) in de Tweede Kamer hebben gevolgd over de voedselprijzen en er is inmiddels in de media al het nodige over gezegd.
Toch valt mij één ding op: het optreden van Gianluigi Ferrari was verrassend en daadkrachtig. Zijn uitspraken waren keihard en die lieten de Kamerleden in een nog groter ongewis. Naar mijn mening waren de uitspraken van de retailers en fabrikanten vrij mild. Het was vingerwijzen en continu aangeven dat alles op alles wordt gezet om boodschappen betaalbaar te maken, maar – met name Joost Houben van Unilever – legde ook een taak bij de overheid neer. De verschillen in landen op het gebied van belastingen heeft ook te maken met stijgende voedselprijzen.
Maar het meest opvallend vind ik nog dat het na de hoorzitting volledig stil was vanuit de supermarkten, fabrikanten en Everest. Geen van allen reageerde nog op wat er is gezegd. Waarom niet? Everest had een duidelijk verhaal en Jesse Klaver (GroenLinks) stelde zelfs nog voor om het debat te openen, maar dat werd vanwege de tijd en invulling van de zitting afgewezen. Hoe leuk zou het zijn geweest als de retailers, fabrikanten en Everest in debat zouden gaan? Zouden we dan met meer antwoorden thuiskomen in plaats van vragen? Of blijft dit spelletje vingerwijzen oneindig doorgaan tot de prijzen verder de pan uitrijzen? Wie is nu aan zet om de volgende stap te nemen?
De Kamerleden zijn met meer vragen achtergebleven, maar ze zijn het er ongetwijfeld over eens dat deze hoorzitting niet de laatste is geweest. Er moeten nog veel gesprekken en debatten volgen om boodschappen voor Nederlanders betaalbaarder te maken. De oplossing? Ja, zeg het maar...
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.