gvo-240201-068-bewerkt kopie klein.jpg Lisa van der Linden is 1ste redacteur

Columns

Commentaar: Soepmens

Hier in het bedrijf sta ik bekend als soepmens. Als we het hebben over wat we ’s avonds gaan eten, dan roepen twee van mijn collega’s al gauw: je eet zeker soep!

Lisa van der Linden |

Het maakt mij niet uit welk seizoen het is, ik kan altijd soep eten. De tijd trouwens ook niet: soep als ontbijt kan prima. Kun je mij gek vinden, maar gelukkig ziet Unox dat lunchen met soep steeds populairder wordt. Het kan niet lang duren tot ook het ontbijtmoment een belangrijke pijler gaat worden voor de soepfabrikant.
Het thema van deze editie is winterkost: van heerlijke warme soepen tot een stamppot. Hoewel we de afgelopen jaren zien dat er veel wordt gevarieerd met maaltijden en ook buitenlandse invloeden worden geïntroduceerd in de Hollandse pot, zijn er nog genoeg mensen die stamppot eten zoals ‘vroeger’. In mijn geval lukt dat niet meer, want ik eet geen vlees en vis. Een stamppot met uitgebakken spekjes en rookworst is verleden tijd. En heel eerlijk: ik vind de vegetarische spekjes niet lekker. Die krijg je niet zo krokant als echt spek. Bovendien bevalt de smaak mij ook niet. Daar liggen wat mij betreft echt nog wel kansen. Zeker als we kijken naar de eiwittransitie. De consument die nog over de streep getrokken moet worden, zoekt naar een alternatief voor vlees dat vergelijkbaar is met de vleesvariant. Niet alleen in smaak, maar ook in gebruik én uiterlijk. Vooral dat uiterlijk. Waarom zou je als vleeseter voor vegetarische spekjes gaan die eruit zien als dunne plakjes? Dat overtuigt niet voldoende om de overstap te maken.
Gelukkig zijn er naast stamppot ook nog allerlei andere lekkere, voedzame maaltijden voor de herfst en winter. Die tijd is ook écht aangebroken als ik naar buiten kijk: grijs, stormachtig en nat weer. Kom maar door met die soep!

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.