HATTEM – “We hebben hier een efficiëntieslag gemaakt, zowel in meters, winkelbeleving als ecologisch”, stelt Boni-directeur Van der Wal. De heropening van Boni Hattem, afgelopen dindag, trok opvallend veel publiek. “Geweldig dat zoveel klanten onze aanpak enthousiast ontvangen hebben”.
Hoewel de winkel effectief gezien maar zo’n honderd meter is vergroot, blijken veel klanten dit een stuk ruimer in te schatten. Zelfs de winkeldames van de vleesafdeling vermoeden een uitbouw van 'toch wel zo’n driehonderd vierkante meters'. De Boni-voorman moet er om lachen: “Wij hebben de winkel een stuk efficiënter ingedeeld. Hierdoor is de beleving van het concept veel ruimtelijker geworden en dat was precies de bedoeling”. Om dit te bereiken werd flink geschoven met de indeling. De bloemen en planten-concessionair vertrok en maakte plaats voor Boni’s eigen bloemist. “Met behoud van het ruime aanbod”, aldus bedrijfsleider Dick Ubbink. Aan het bestaande kassapark werd een servicekassa toegevoegd, wat het totaal aantal aantal kassa’s op zeven brengt. De slijterij werd verplaatst. Concessionair Lekkerman met zijn exclusieve noten, zuidvruchten en snoepaanbod behield zijn plek aan de achterzijde van de winkel. Wat ook bleef is de verskwaliteit. De noten worden nog steeds dagelijks vers gebrand op winkelvloer. “Als je dit proeft wil je geen voorverpakte handel meer”, aldus Lekkerman’s notenbrander. Het snoepassortiment is vergroot en omvat veel oud-Hollandse klassiekers. “Hopjes, kaneelkussentjes, laurierdrop en boterbabbelaars, noem maar op.” Een volledige plank suikervrij snoepgoed voor diabetici completeert de afdeling.
Groene primeur
Om efficiëntie te creëren op de vleesafdeling is het bedieningsgedeelte optisch kleiner geworden. “Maar het aanbod vers gesneden vleeswaren is gestegen”, haast Ubbink zich te zeggen. “Hierdoor kunnen we ons tapasassortiment en de luxere kazen van Zijdeveld - onder Bonilabel - presenteren in de bediening.” Het kip- en visassortiment is ondergebracht in gescheiden koelingen. Alle winkelkoelingen zijn volledig gekoeld met CO2-gas, als alternatief voor het oude en veel giftiger freongas. Hiermee heeft Boni Hattem een landelijke primeur te pakken. De familieketen maakt ‘de groene supermarkt’ al langer tot speerpunt van haar beleid. Van der Wal: “Dit hoeft zeker niet koste te gaan van de uitstraling van de winkel en is uiteindelijk ook nauwelijks duurder”.
Een lokale koers
Opvallend in de heropende winkel is het sterke accent op prijs. Bedrijfsleider Ubbink is er eerlijk over: “Het is een fantastisch complete winkel geworden, maar we willen klanten natuurlijk niet de indruk geven, dat dit alles duur moet worden betaald.” Algemeen directeur van der Wal valt hem bij. “Boni blijft een servicediscounter. We zitten in het prijssegment en willen lokaal altijd de laagste prijs bieden.” Dat Boni hier vaak in slaagt heeft Albert Heijn met haar recente prijsacties bewezen. Van der Wal: “Wij kregen zelfs complimenten binnen van niet-klanten elders uit het land, die door Boni’s prijsniveau hun producten gratis bij de grootgrutter konden inslaan.” Over de koers bij Boni is hij helder: “Wij scoren al drie jaar autonoom, maar vinden uitbreiding niet zaligmakend. Daarom kiezen we voor een natuurlijke uitbouw van de formule met een bewuste lokale aanpak”. Die aanpak houdt in dat Boni haar managers en personeel bij voorkeur betrekt uit het dorp van vestiging en een ‘warme’ binding nastreeft met de lokale bevolking. Van der Wal besluit: “Dat is onze kracht, ook hier in Hattem.”
Bron: