AMSTERDAM - Maatschappelijke organisaties zijn nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van AH puur&eerlijk. Dat geeft hen de zo gewenste volumegroei; voor Albert Heijn is het een waarborg voor kwaliteit, herkenbaarheid en een mogelijkheid om potentiële criticasters te temperen.
Vertegenwoordigers van onder meer het Wereld Natuur Fonds, de Die-ren-bescherming en Max Havelaar waren afgelopen dinsdag bij de perspresentatie van AH puur&eerlijk in Amsterdam aanwezig. Gezamenlijk gingen de verschillende partijen met elkaar op de foto om aan te tonen hoe eensgezind ze zijn. Het duurzame karakter van de producten van AH puur&eerlijk wordt zichtbaar door de keurmerken van EKO, MSC, Max Havelaar, Nordic Swan/Blauwe Engel en het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Directievoorzitter Dick Boer benadrukte dat Albert Heijn graag een voortrekkersrol vervult in maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Maar we kunnen niet de hele keten in beweging zetten. We zijn slechts één schakel in de hele keten. Onze invloed wordt wat dat betreft wel eens overschat.”
Vlees
Een van de categorieën onder AH puur&eerlijk is scharrel, waaraan het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming is gekoppeld. “Biologische kip is helaas vele malen duurder dan niet-biologische kip. Scharrel is zowel in normering als in prijs een tussen-segment”, verklaart Meike ter Braak, manager eigen merken bij Albert Heijn. De Dierenbescherming kent maximaal drie sterren toe aan producten. Het Greenfields rundvlees uit Ierland krijgt één ster van Beter Leven. Nieuw bij Albert Heijn is de uit Nederland afkomstige scharrelkip, die eveneens één ster krijgt. De Volwaard-kip valt niet onder AH puur&eerlijk. “We bekijken of de leveranciers van Volwaard over kunnen stappen naar scharrel”, aldus Ter Braak. Het scharrelvarkensvlees van Albert Heijn krijgt twee sterren van Beter Leven. Dit vlees komt nu nog uit Engeland, maar Albert Heijn onderzoekt de mogelijkheden om ook hiervoor Nederlandse leveranciers te vinden.
Assortiment
De biologische producten worden voorzien van het EKO-label. Als
eerste zijn afgelopen week de vleeswaren ingestroomd. Aan het assortiment fairtrade, met het Max Havelaar keurmerk, worden bloemen toegevoegd. Alleen fairtrade producten die het Max Havelaar-keurmerk hebben worden opgenomen onder AH puur&eerlijk, meldde Ter Braak. “De andere producten blijven overigens wel in het schap staan.” Onder het kopje duurzame vangst hangt het MSC-keurmerk, waaraan het Wereld Natuur Fonds is gelieerd. Het nieuws wat betreft vis is onder meer dat er bij Albert Heijn vanaf week 25 Hollandse Nieuwe onder MSC verkrijgbaar is. De verpakking van ecologische producten onder AH puur&eerlijk wordt voorzien van de logo’s van de keurmerken Nordic Swan of Blauwe Engel. Ook in deze categorie vindt er een uitbreiding van het assortiment plaats.
Schapruimte
Het assortiment van AH puur&eerlijk moet eind dit jaar uit 340 producten bestaan. Momenteel heeft Albert Heijn circa 200 biologische producten en 40 fairtrade producten in de winkels liggen. De supermarktorganisatie heeft de ambitie om binnen tweeënhalf jaar 500 producten van het nieuwe eigen merk te verkopen. Volgens Boer hoeft dat niet ten koste te gaan van A-merken. “Met het Doorbraak-concept zijn we in staat om 15 procent meer assortiment toe te voegen. De nieuwe producten zullen zodoende makkelijk een plaats vinden in het schap.”
Ter Braak bestrijdt de steeds vaker gehoorde klacht dat Albert Heijn te veel eigenmerkproducten voert ten koste van A-merken. “De klant bepaalt hoeveel eigenmerkproducten we verkopen. Als klanten dit als vervelend gaan ervaren, moeten wij ons daarop herbezinnen. Maar de 500 producten onder AH puur&eerlijk die we ambiëren, vormen slechts een heel klein deel van het totale assortiment.”
Bron: