VEVEY – Voedselproducent Nestlé start een nieuw initiatief om jongeren aan het werk te krijgen in de voedselindustrie. Daarbij werkt het bedrijf samen met UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezig houdt met onderwijs, wetenschap en cultuur.
Het initiatief bestaat uit financiële ondersteuning van ruim honderd teams van jonge social impact-innovators. Hiermee kunnen jongeren relevante skills en oplossingen ontwikkelen die bijdragen aan het verbeteren van wereldwijde voedselsystemen. De nadruk ligt op regeneratieve landbouw, verminderen van klimaatverandering en innovaties voor duurzame verpakkingen.
Mismatch
In de landbouw en foodsector is de mismatch tussen de skills waarover jongeren beschikken en waar werkgevers behoefte aan hebben, het grootst. Terwijl de agrarische sector zich steeds verder ontwikkelt, hebben jongeren steeds minder interesse in een loopbaan in de landbouw. En dat terwijl kwetsbare voedselsystemen onder druk staan van klimaatverandering en de groeiende wereldbevolking onze voedselsystemen onder druk zet.
Ondersteuning
Dat was de aanleiding voor Nestlé en UNESCO om jongeren tussen de 18 en 30 jaar te ondersteunen bij het ontwikkelen en lanceren van commerciële ideeën die bijdragen aan een meer veerkrachtige en duurzame productie, verwerking, transport en consumptie van voedsel. Hiermee kunnen lokale economieën worden verstrekt en meer jongeren aan het werk geholpen worden.
Uitdaging
"Een goed opgeleide beroepsbevolking en een meer stabiele beschikbaarheid van grondstoffen zijn cruciaal voor het succes van Nestlé op langere termijn”, vertelt Laurent Freixe, ceo van Nestlé. "We staan voor de uitdaging om de groeiende wereldbevolking te voeden en tegelijkertijd de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Dat zijn belangrijke vraagstukken die om concrete maatregelen vragen. Daarom ondersteunen we jong talent om mee te denken over oplossingen voor deze problemen.”
Bron: Levensmiddelenkrant