GELDERMALSEN - Door het ongezonde imago van veel suiker, het uitblijven van relevante innovaties en de ‘onzichtbaarheid’ van het conservenschap daalt de omzet van de totale appelmoescategorie in de supermarkt al jarenlang. Met 100% appelmoes zonder toegevoegde suiker, op basis van een uniek verhittingsprocedé, wil Servero “de complete appelmoescategorie herdefiniëren”.
Levensmiddelenkrant wil van marketing manager Elke Schroevers en innovation &quality director Dies Oostrom weten hoe het bedrijf de concurrentie wil voorblijven. Het decor van ons gesprek met Elke Schroevers en Dies Oostrom is het in Geldermalsen gevestigde Servero Food Lab van Coroos, de sinds 1957 bestaande producent van verduurzaamd fruit, peulvruchten en groenten in pot, blik en flexibele verpakkingen. In dit hypermoderne, innovatie ademende lab werken de productontwikkelaars, QA-medewerkers en marketeers van Servero nauw samen aan de ontwikkeling en de uitrol van fruitinnovaties onder het gelijknamige label.
Appelmoes
Servero geniet als merk enige bekendheid onder consumenten door Fruit ToGo en Slurpfruit in hersluitbare pouches en Appelmoesjes in kuipjes. Elke Schroevers, sinds eind februari marketing manager bij het bedrijf, vindt het hoog tijd om Servero als merk de komende tijd “te laden met innovaties, die waarde toevoegen aan het fruit- en conservenschap in de supermarkt.” Te beginnen met het oer-Hollandse product appelmoes. “De totale omzet van de appelmoescategorie daalt al een paar jaar met zo’n 3 miljoen euro per jaar. Deze omzet komt nu nog neer op zo’n 51 miljoen euro”, verduidelijkt Schroevers. “De appelmoescategorie lijkt een beetje vergeten. Enerzijds komt dit onder andere door het slechte imago van conserven en de lage traffic naar het schap, anderzijds doordat er weinig tot geen baanbrekende innovaties zijn geweest op dé belangrijkste barrière voor appelmoesconsumptie: suiker.”
Zoete appelrassen
Een stap om die belangrijke barrière weg te nemen, is volgens innovation & quality director Dies Oostrom het minimaliseren van het suikergehalte. “Suikerreductie blijkt namelijk superrelevant voor de consument. Het is productietechnisch niet moeilijk om suiker uit appelmoes te halen, maar wel om het dan lekker te laten smaken. In het traditionele proces worden de appels zo lang verhit om ze tot moes te maken, dat de smaak en andere goede eigenschappen van het fruit verloren gaan. Ter compensatie wordt dan suiker toegevoegd om de appelmoes lekker te laten smaken. Dankzij een uniek, eigen procedé, waarbij een mix van zoete appelrassen veel korter wordt verhit, blijven de lekkere smaak, bite en textuur beter behouden en hoeft geen suiker te worden toegevoegd.”
Meest smakelijk
Servero heeft bij marktonderzoeksbureau IvoMar blinde producttesten laten uitvoeren, waarbij consumenten de nieuwe appelmoes proefden naast bestaande appelmoesvarianten met en zonder toegevoegde suiker. “We zijn natuurlijk supertrots dat consumenten onze appelmoes net zo goed vonden als gesuikerde varianten en veel beter dan andere ongesuikerde appelmoesproducten”, benadrukt Schroevers. “De onderzoeksresultaten van IvoMar bevestigden dat consumenten niet proefden dat er helemaal geen suiker aan is toegevoegd. Daarom noemen wij onze appelmoes ‘natuurlijk de lekkerste’.”
Drie varianten
Volgens Schroevers heeft Servero in heel veel verschillende onderzoeken, zowel kwalitatief als kwantitatief, goed naar consumenten geluisterd. Daarom lanceert Servero de nieuwe 100% appelmoes in drie varianten, elk in zowel kleine als grote potten. “We bieden een Original-variant met een gladde moes, een variant met stukjes en een biologische”, zegt Schroevers. “De tweede variant noemen we op het etiket bewust ‘appelmoes met stukjes’ en geen ‘compote’. We leerden dat de benaming ‘compote’ de suggestie wekt van een speciaal product voor bijzondere momenten, terwijl wij juist willen dat onze appelmoes elke dag op tafel komt. Ik ben ervan overtuigd dat de Original-variant het grootst wordt in de supermarkt, maar ik ben zelf fan van de variant met stukjes. Die stukjes ondersteunen voor mij extra het concept dat er niets dan appel in zit. Kwaliteit staat voorop. Consumenten gaven aan een biologische 100% appelmoes variant te verwachten. Hoewel de verkrijgbaarheid van biologische appels van de juiste kwaliteit nog lastiger is dan van ‘gewone’ appels, zijn we erin geslaagd ook Servero 100% Appelmoes Biologisch van de allerhoogste kwaliteit te krijgen.”
Herdefinitie
Op het etiket van alle potten komt volgens Schroevers ‘100% Appelmoes’ en ‘0% suiker toegevoegd, volle smaak’ te staan. “Omdat het succes van de appelmoes staat of valt met de smaakbeleving bij de consument, gaan we op de winkelvloer van supermarkten de komende tijd proeverijen organiseren”, verduidelijkt Schroevers. “Smaak en kwaliteit zijn key bij onze appelmoes, die zo dicht mogelijk bij het goede van het fruit blijft. Wij willen niet een nieuw variantje zijn, maar we willen met onze 100% appelmoes de complete appelmoescategorie in de supermarkt herdefiniëren”, vult Oostrom aan.
A-merk
Schroevers benadrukt dat er bewust voor is gekozen om de 100% appelmoes te lanceren onder het merk Servero. “Servero roept bij consumenten precies de positieve associaties op die passen bij onze producten. Ook roept het associaties op met het serveren van smakelijke producten. We zullen Servero als A-merk lanceren, met alle support in de media en op de winkelvloer die je daarbij van een A-merk mag verwachten.”
De Servero-appelmoes stroomt de komende weken landelijk in, beklemtoont Schroevers. “Met een uitgebreide marketingcampagne vanaf januari 2018 op televisie, radio, online, in print en in abri’s gaat Servero ervoor zorgen dat straks niemand meer om onze 100% appelmoes heen kan.”
Meer innovaties
Onder het Servero-merk wil de producent de komende tijd nog meer fruitnoviteiten lanceren. “We hebben volop geïnvesteerd in onze innovatieve verhittingstechnologie”, zegt Oostrom. “Appelmoes is het eerste nieuwe Servero-product dat we op basis van deze technologie lanceren. In het Servero Food Lab gaan we verder kijken naar mogelijke innovaties binnen onze bestaande en nieuwe productfamilies. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat we met onze producten zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke fruit willen blijven. Wat dat betreft willen we in de breedte en de diepte innoveren, of het nu gaat om nieuwe producten, verpakkingen of het creëren van nieuwe gebruiksmomenten,” aldus Oostrom.
Bron: Levensmiddelenkrant