Foto 1.jpg “Het voordeel voor klanten ligt in verpakkingsvrij winkelen en individuele porties van de gewenste hoeveelheid om voedselverspilling te voorkomen.”

Buitenland

Rewe test onverpakte producten in elf winkels

KEULEN – De Duitse supermarktketen Rewe is een pilot gestart voor de verkoop van producten zonder verpakking. De test omvat 23 droge, biologische producten zoals rijst, pasta en granen die klanten zelf kunnen tappen. Rewe is de eerste Duitse levensmiddelenretailer die deze stap maakt.

Yentl Bocxe Strik  |

De Rewe-supermarkt in KeulenLövenich beet het spits af, waarna tien andere winkels van de formule volgden. “Het voordeel voor klanten ligt in verpakkingsvrij winkelen en individuele porties van de gewenste hoeveelheid om voedselverspilling te voorkomen. Dit komt omdat alle biologische producten van Rewe die nu ook onverpakt worden aangeboden, al jaren populaire en gevestigde assortimentsartikelen zijn in Rewe-winkels. De pilot, die per winkel zes maanden duurt, is bedoeld om de acceptatie door de klant, de haalbaarheid in de markt en de kosteneffectiviteit van verdere verspreiding van de vulstations te testen”, aldus de supermarktketen in haar berichtgeving.

Foto 2.jpg Na gebruik kunnen de statiegeldbekers en -bakken worden geretourneerd in de winkel.

Herbruikbare cups
De proef is een samenwerking met de Tsjechische start-up Miwa, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame herbruikbare verpakkingen, dat speciale statiegeldbekers en -bakken aanbiedt naast de vulstations. Klanten kunnen er ook voor kiezen om zelf een beker of bakje van huis mee te nemen om te vullen met bijvoorbeeld rijst. “In het geval van een zelf meegebrachte bak of beker moet het gewicht ervan eerst op de weegschaal worden bepaald en via een geïntegreerd scherm worden bevestigd, zodat de gebruiker alleen voor de inhoud betaalt. Als een herbruikbare beker of bak van Rewe wordt gebruikt, kan het vullen onmiddellijk worden gestart zonder de zogenaamde tarrameting, omdat het gewicht van statiegeldbeker en -bak al in het station is opgeslagen”, aldus Rewe. Na gebruik kunnen de statiegeldbekers en -bakken eenvoudig worden geretourneerd in een speciale emballageautomaat in de winkel.

Proces
De klant kiest het product naar keuze op het geïntegreerde scherm. Door de beker of bak voorzichtig tegen de productdispenser te drukken, begint het vullen. Het scherm toont de geschatte hoeveelheid en prijs van het product tijdens het vullen, waarna het uiteindelijke gewicht en de exacte prijs worden weergegeven zodra de verpakking op de geïntegreerde weegschaal wordt geplaatst. Ten slotte drukt het station het prijsetiket af dat op de beker of bak moet worden geplakt, zodat het kan worden gescand bij de kassa.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.