plastic inzamelen in de buurt.jpg Foto: Verpact

Achtergrond

Recyclingresultaten Verpact boven de doelstellingen

DEN HAAG – Inzamelings- en recyclingorganisatie Verpact heeft over 2023 de wettelijke doelstellingen voor de recyclingresultaten ruim gehaald. Zowel de Europese, als de strengere Nederlandse doelstellingen, worden overtroffen. Wordt bij de recycling ook de circulaire verpakkingen meegeteld, dan zijn de resultaten nog beter.

Redactie |

Nederland is een van de weinige Europese landen dat ook circulaire doelstellingen heeft. Hierbij wordt het hergebruik van verpakkingen als glazen bierflesjes met statiegeld, rolcontainers en meermalige pallets, gemeten. Hester Klein Lankhorst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Verpact: “Ons doel is om de kringloop van verpakkingen steeds verder sluiten, zodat waardevolle grondstoffen behouden blijven. Ik ben er dan ook heel trots op te kunnen melden dat we daarin weer stappen hebben gemaakt, samen met alle partijen in de keten van verpakkingen. Wel moet de inzameling van plastic drankflessen nog verder stijgen. Om dit verder aan te jagen hebben we een stevig actieplan, waarmee ook forse investeringen gemoeid zijn. Ook de recycling van drankenkartons moet nog verder stijgen, zodat we ook die doelstellingen behalen.”

Bij de inzameling van plastic drankflessen en flesjes, wordt de wettelijke doelstelling nog niet gehaald. Hier blijft het resultaat in 2023 steken op 74% terwijl de wettelijke doelstelling 90% is. Om te voldoen aan de doelstelling worden er speciaal voor de kleine flesjes meer inzamelingsmachines geplaatst, op plaatsen waar veel mensen komen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft gedreigd dwangsommen op te leggen, als de 90% niet wordt gehaald.

Lees verder onder de illustratie ↓

verpact.jpg Bron: Verpact

Drankenkartons
Sinds vorig jaar heeft Nederland, als enig Europees land, ook een wettelijke recyclingdoelstelling voor drankenkartons. Die is voor 2023 gesteld op 34%, oplopend naar 55% in 2030. De drankenkartons worden voornamelijk via het PMD opgehaald, en via nascheiding ingezameld. Voor 2023 wad dat slechts 24%. Volgens Verpacht is het probleem de beperkte recyclingcapaciteit voor drankenkartons. In Spanje werd een bedrijf gevonden, maar toen duurde het heel lang voor de benodigde vergunningen voor het transport daar naartoe werden verleend. Vorig jaar was er ook een grote brand bij een Nederlandse nascheider waardoor er minder drankenkartons uit het PMD konden worden gehaald. Hester Klein Lankhorst: “Hieruit blijkt dat we te maken hebben met een kwetsbare keten omdat voor heel Europa te weinig recyclingcapaciteit voor drankenkartons beschikbaar is en te veel uitval plaatsvindt in het recycleproces. Daarom zijn we een programma gestart dat gericht is op het verbeteren van alle aspecten van de recycling van drankenkartons, van ontwerp tot en met recycling.” Verpact verwacht dit jaar 37% te halen.

“Er zijn ook andere uitdagingen die we in het jaar 2023 vastpakten. Zo steeg het percentage gerecycled plastic van 46% naar 49%, omdat we het afgelopen jaar alle zeilen hebben bijgezet. En dat blijven we doen, want het behalen van de wettelijke norm voor plastic, is geen vanzelfsprekendheid. De toenemende vervuiling van het ingezamelde materiaal maakt de recycling tot bruikbare grondstof steeds lastiger. Dat moet anders, en dat kan ook. Daar ben ik van overtuigd. Ik roep dan ook alle partijen in de keten op om stappen te blijven zetten,” aldus Hester Klein Lankhorst.

Het complete rapport van Verpact vind je hier.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops