shaking-hands-3091908_1920.jpg

Onderzoek

Manifest voor gezamenlijk versnellen gezondheidstransitie

DEN HAAG – Samenwerkende gezondheidsfondsen komen met een manifest waarin zij oproepen om door middel van een gezamenlijke aanpak de gezondheidstransitie in ons land te versnellen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenbedrijven Industrie delen deze oproep. In het manifest wordt gesproken van een gezondheidsramp die in Nederland op komst is.

Redactie |

Er zijn 22 gezondheidsfondsen, die op 17 juni met het manifest zijn gekomen waarin zij de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap, zorg- en patiëntenorganisaties oproepen tot een gezamenlijke aanpak tegen de opkomende gezondheidsramp. FNLI deelt de oproep en wil de handen ineenslaan en in gesprek gaan met de gezondheidsfondsen.

Gezondere samenleving
Er zijn in de afgelopen jaren al stappen gezet door voedingsmiddelenproducenten richting een gezondere samenleving. Zij hebben producten gezonder gemaakt en gezondere keuzes bevorderd door producten te herformuleren, de portiegroottes te verkleinen en door verantwoorde marketing en reclame in te zetten. Ook investeren producenten in onderzoek en innovatie. FNLI participeert in onderzoek naar voeding van bijvoorbeeld Wageningen University & Research.

Gezamenlijke inspanning
FNLI zegt: “Wij erkennen dat er meer stappen nodig zijn. Van zowel voedingsmiddelenproducenten als ook van andere partijen, om een gezonde leefstijl te stimuleren. De ambities van de sector zijn groot en we zijn vastbesloten om door te gaan met de inzet op het gebied van voeding en gezondheid. Het werken aan deze gezondheidsdoelstellingen vraagt echter om een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen.”

De organisatie erkent de urgentie en ziet de noodzaak om de gezondheidstransitie in de Nederlandse samenleving te versnellen. “De voedingsmiddelenindustrie heeft een cruciale rol en belangrijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan oplossingen voor de huidige uitdagingen, en neemt deze ook”, aldus de FNLI. “Samenwerking tussen gezondheidsorganisaties, overheid en ketenpartijen is essentieel voor een geïntegreerde aanpak die zich niet alleen op productverbetering richt maar ook op de voedselomgeving, educatie en bewuste consumptie. Zo kan er bijgedragen worden aan een gezondere toekomst.”

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops