gvo-230818-005.jpg De drinkbare versie die een slechtere score heeft gekregen. Foto: Gerard van Oosbree / OPN

Fabrikanten

Danone stopt met Nutri-Score voor yoghurt-dranken

PARIJS – Het Franse voedingsbedrijf Danone heeft besloten om de Nutri-Score te verwijderen van haar zuivelproducten en plantaardig drinkbare producten van al haar merken in de EU. De beslissing is een reactie op de nieuwe versie van de Nutri-Score waardoor diverse drinkbare producten van Danone nu een slechtere score krijgen.

Gerard van Oosbree |

Twee jaar geleden, bij de invoering van de Nutri-Score in Nederland, was het bedrijf nog “verheugd”. “De invoering van Nutri-Score past binnen de visie van Danone om gezondere eet- en drinkgewoontes te stimuleren. Om die reden hebben wij eerder al in onder andere Frankrijk, België en Duitsland, waar de overheid ook voor Nutri-Score koos, onze producten van het Nutri-Score logo te voorzien”, schreef het bedrijf op de website. Er werd zelf gevraagd om zo snel mogelijk de wens van de toenmalige staatssecretaris om aanvullende Nederlandse deskundigheid in het te brengen, in te voeren. “Hoe sneller de consument een gezonde keuze kan maken op basis van een eenvoudige score over de nutritionele voedingswaarde van een product, hoe beter”, was het oordeel van Danone Nederland.

Strenger
Nu twee jaar later is Danone boos over de scores van haar drinkbare yoghurts van de merken Actimel, Danonino, Hi-Pro, Danone en Activia. En waarom? Omdat deze producten nu beoordeeld worden in de categorie dranken, waar ze voorheen in de categorie vast voedsel werden ingedeeld. Het wetenschappelijk comité van Nutri-Score heeft in 2023 besloten strenger te zijn met het toekennen van scores, met name voor dranken. Vooral zuiveldranken met een hoog suikergehalte hebben hun score zien verslechteren. In de drankencategorie krijgt alleen water een A-score.

Lees verder onder de illustratie ↓

nutriscore.jpg

Danone maakt zich druk om het feit dan drinkbare producten nu een slechtere score krijgen dan haar lepelbare varianten. Als voorbeeld, Actimel drinkbare yoghurt is van B naar D gegaan, terwijl de Actimal gewone yoghurt de score B blijft behouden. Tegenover het Belgische Gondola zegt professor Serge Hercberg, de vader van de Nutri-Score dat hoewel de hoeveelheid suiker in beide varianten vergelijkbaar is, het gebruik van een drinkbaar product niet hetzelfde is. Dat wordt volgens de professor vaak buiten maaltijden om genuttigd en kan binge-drinken onder jongeren aanmoedigen. Met sommige yoghurtdranken met 10 gram suiker per liter staan soms op één lijn met frisdranken, aldus de professor.

Reactie
In een reactie aan Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops zegt de woordvoerder van Danone Nederland: “Het is een Europese keuze, en geldt dus ook voor Nederland. We zijn voorstander van één geharmoniseerd etiketteringssysteem op EU-niveau, dat wetenschappelijk robuust is en consistent met de voedingsaanbevelingen. We blijven nauw samenwerken met stakeholders om de beste oplossing te vinden om gezonde keuzes te stimuleren en blijven ons inzetten om onze producten te verbeteren via herformuleringen en consumenten van relevante voedingsinformatie te voorzien.”

Lees verder onder de foto ↓

gvo-230818-009.jpg De lepelbare versie die wel dezelfde score blijft houden. Foto: Gerard van Oosbree / OPN

Het gebruik van Nutri-Score is niet verplicht voor fabrikanten en dat is een doorn in het oog van Foodwatch. De voedingswaakhond is dan ook niet blij met het terugtrekken van Danone. “Danone's ommekeer in de Nutri-Score negeert de wens van consumenten voor duidelijke voedingsinformatie op verpakkingen. Het is onacceptabel dat Danone besluit om terug te komen op de Nutri-Score omdat de producten van sommige van haar merken minder goed zouden scoren”, zegt Nicole van Gemert, directeur van Foodwatch. De waakhond pleit dan ook voor een wettelijke verplichting. “De behoefte aan betere voedseletikettering is dringend. Zonder een verplichte Nutri-Score in alle EU-landen en alle voedingsproducten, kunnen bedrijven kiezen of ze consumenten willen informeren of niet”, aldus Suzy Sumner van Foodwatch en Brussel.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops