Remko Boom.jpg

Achtergrond

Levensmiddelentechnoloog Remko Boom wint prijs

WAGENINGEN – Hoogleraar Remko Boom heeft de 23e Gouden Medaille van het Hoogewerff-Fonds gewonnen. “Ik was compleet verrast en moest wel even naar adem happen toen ik het hoorde. Eerst dacht ik dat ze me vroegen of ik me wilde nomineren, maar ik bleek al gewonnen te hebben”, aldus de hoogleraar.

Redactie |

Levensmiddelentechnologie is niet iets waar Boom al zijn hele leven mee bezig is. In de jaren negentig was hij net gepromoveerd en in dienst van Unilever. Hier simuleerde hij hoe vuile was en wasmiddel door een wasmachine husselen. In 1998 werd hij voor zijn huidige functie gevraagd. Dit is niet iets waar hij gelijk open voor stond vanwege zijn gebrek aan kennis, maar hij heeft de functie wel aangenomen en spijt heeft hij zeker niet. “Zoom je ver genoeg in op voedsel zoals brood of een vleesvervanger, onthullen ook die een poreuze microstructuur. Aan zulke structuren heb ik ook gewerkt tijdens mijn promotie. Verrassende combinaties, zoals kennis en methodes van andere vakgebieden toepassen, hebben soms een prachtige uitkomst”, zegt Boom. 

Niet gewaardeerd
De oeuvreprijs is een belangrijke erkenning voor Boom en zijn vakgebied. “Levensmiddelentechnologie werd lang niet zo hoog gewaardeerd binnen de chemische wetenschappen. Misschien omdat we niet met zuivere stoffen werken, zoals de traditionele chemie. Al met al vind ik dat die complexiteit ons vakgebied juist zo interessant maakt”, vertelt Boom. De hoogleraar laat zich niet beperken door onderzoeksmethodes en gewoontes in één vakgebied. Hij houdt ervan om rare, onverwachte dingen te doen en om out-of-the-box te denken. Dit probeert hij zijn studenten ook mee te geven.

Innovatieve ideeën 
Zo vindt hij dat we om iedereen te kunnen voeden ons niet moeten richten op meer voedsel maken, maar efficiëntere voedselproductieprocessen inrichten. “Ingrediënten zoals eiwitten uit voedselgewassen halen verloopt inefficiënt, omdat we ons teveel richten op het zuiver maken ervan”, aldus de levensmiddelentechnoloog. Ook vindt hij dat we in de levensmiddelenindustrie zijn blijven hangen in de technologie warmte. Poeders maken of producten drogen gebeurt bijna altijd met warmte. Dat kost veel energie. Voor beide kwesties heeft hij innovatieve ideeën. In het kort is dat voor het eerste probleem het scheiden van zetmeel en eiwitten met lucht in plaats van water en voor het tweede het gebruiken van elektriciteit in plaats van warmte.

Bron: Levensmiddelenkrant