BLEISWIJK – De dinsdag geopende bakkerij van Hoogvliet laat de ambities van de formule zien om te groeien. De warme bakker heeft voldoende capaciteit om in de toekomst 200 winkels te voorzien van vers brood.
Het zegt iets over de ambities van Hoogvliet die nu 67 winkels heeft. “De grote bakkerij is de eerste stap om toekomstige groei van Hoogvliet te kunnen realiseren”, zei algemeen directeur Siep de Haan dinsdag tijdens de opening van de ruim 12.600 vierkante meter grote bakkerij. Over hoe de formule precies gaat groeien doet Hoogvliet geen uitspraken, maar zeker is dat de formule in ieder geval volgend jaar twee en het jaar erop nog eens acht nieuwe winkels opent.
Trouw
De bouw van de grote bakkerij in Bleiwsijk heeft iets langer dar een jaar geduurd. Op 3 september 2014 werd de eerste paal geslagen. Doordat alles van te voren al in BIM, driedimensionaal was uitgewerkt, verliep de bouw vlot zonder ernstige vertragingen. Ook het budget werd volgens De Haan ‘bijna’ niet overschreden. Met deze moderne bakkerij wil Hoogvliet voorop blijven lopen. “We mogen ons als enige supermarkt ‘warme bakker’ noemen. Wij zijn de enige supermarkt waar brood meerdere keren per dag vers geleverd wordt. Klanten waarderen dat en zoals iedereen weet is een broodklant, een trouwe klant. Dat willen we graag zo houden”, aldus De Haan. De Hoogvliet-filialen zullen drie tot in sommige gevallen zelfs zeven keer per dag vers brood aangeleverd krijgen.
Steenoven
In de bakkerij wordt 3150 kilo deeg per uur verwerkt. Dat komt neer op ongeveer 7000 broden per uur. Daarnaast produceert de bakkerij 24000 bolletjes per uur. De huidige productie kan fors worden uitgebreid met onder meer een extra grootbroodlijn en een extra kleinbroodlijn. Nieuw in deze bakkerij is de grote steenoven. Deze heeft Alphen aan den Rijn niet.
Taartjes
Hoogvliet gaat in de bakkerij ook zelf taart en gebak maken. “Bij een moderne grote bakkerij als deze hoort ook het maken van gebak. We krijgen dit momenteel nog aangeleverd door Bakkersland, ook prima, maar wij denken dat we het zelf nóg beter kunnen”, legt operationeel directeur Edwin Wit uit. De productielijn voor gebak moet nog in gebruik worden genomen.
Australië
Op dit moment is de ‘oude’ bakkerij in Alphen aan den Rijn ook nog operationeel. “Deze zal tot Pasen ongeveer actief blijven. Daarna sluit de bakkerij en alle machines gaan dan naar Australië, waar de complete bakkerij weer zal worden opgezet door een partij daar”, zegt Wit. De bakkerij in Alphen aan den Rijn is meer dan twintig jaar actief geweest. Wit: “Op een dergelijke levensduur is deze bakkerij ook gebouwd.”
Distributiecentrum
Met de bouw van de grote bakkerij in Bleiswijk is Alphen aan den Rijn nog niet klaar op deze plek. Rond 2019 zal naast de bakkerij ook een groot nieuw distributiecentrum openen, die net als de bakkerij geschikt is voor de levering van veel meer winkels.
Rondleiding
Hoogvliet kan in de bakkerij gemakkelijk bezoekers ontvangen. Er is een speciaal pad bovenlangs gemaakt voor rondleidingen. Bezoekers kunnen zien wat er gebeurt en voor extra uitleg zijn borden geplaatst boven de productielijnen.
Medewerkers
In de proeftijd werken nog relatief veel mensen in de bakkerij, maar dat aantal zal snel afnemen. Doordat heel veel machinaal gebeurt en er bijna geen mensenhanden meer nodig zijn, zullen er uiteindelijk nog ongeveer tien medewerkers in de ruim 12.000 vierkante meter grote bakkerij overblijven.
College
Naast de productielijnen zijn op deze nieuwe locatie ook een paar kantoren en collegezalen toegevoegd waar medewerkers van de winkels praktijklessen kunnen krijgen. Daarvoor is ook een broodafdeling nagebouwd.
Bron: Levensmiddelenkrant