pexels-chixpix-26041803-27857668 (1).jpg

GroentenFruit Huis: daling consumptie groenten en fruit

ZOETERMEER – Nederlanders aten minder groenten en fruit in 2024. Dit blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie GroentenFruit Huis. “De consumptie van groenten en fruit in Nederland daalde met 3% in 2024, verdeeld over 2% minder groenten en 4% minder fruit.”

Redactie |

Hoewel Nederlanders dit jaar vaker thuis aten, ging de consumptie van groenten en fruit niet omhoog. Zowel thuis als in restaurants en catering werd er minder fruit gegeten ten opzichte van 2023. Nederlanders aten gemiddeld maar 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum. Uit het onderzoek blijkt niet waarom de consumptie is afgenomen. Wel is de prijs van groenten en fruit iets omhooggegaan. De prijzen van verse groenten stegen met 1,3% en van vers fruit met 2,7%. Dit is ruim onder de gemiddelde prijsinflatie van 3,3% voor goederen en diensten in Nederland. GroentenFruit Huis benoemt dat niet alle kosten worden doorberekend aan de consument om de prijzen laag te houden. Dit leidt tot hogere druk op de inkoopprijzen, deels omdat groenten en fruit vaak worden ingezet in prijsbeleid en promoties.

Internationaal
De productie van Nederlandse groenten en fruit vertegenwoordigde in 2024 een waarde van 4,7 miljard euro. De import steeg met 4%, waardoor deze neerkwam op 11 miljard euro. Eveneens werd er 3% meer geëxporteerd dan in 2023, namelijk 15,6 miljard euro. De belangrijkste herkomstlanden voor import waren Spanje, Peru en Zuid-Afrika. Opvallende groei was te zien in China (+32%) met een groot aanbod van knoflook en gember, Kenia (+18%) met avocado’s en China (+16%) met producten als blauwe bessen, druiven en kiwi’s. De top drie importproducten waren avocado, banaan en druif, met knoflook, blauwe bessen en avocado als de snelstgroeiende producten in zowel volume als waarde.

Voor export lag de focus op Duitsland (35%), België (9%) en het Verenigd Koninkrijk (8%), met een stijging in exportwaarde door producten zoals blauwe bessen, druiven en komkommers. Sterke groei werd gezien in Oostenrijk (+17%), België (+11%) en Spanje (+9%), voornamelijk door druiven, avocado's en tomaten. Ondanks het feit dat er minder fruit gegeten wordt en de omstandigheden uitdagend zijn, laat de Nederlandse groente- en fruitsector volgens het GroenteFruit Huis zien dat zij veerkrachtig is en een sterke positie inneemt op de internationale markt.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops