LUXEMBURG – Het Europese Hof van Justitie heeft voorlopig besloten dat het Franse verbod op het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten, niet is toegestaan. De zaak was aangebracht door Franse en Europese vegetarische organisaties en producent Beyond Meat.
De Franse regering besloot in 2023 dat het gebruik van namen als ‘steak’ en ‘worst’, verboden is voor producten die gemaakt zijn van plantaardige proteïnen, ook als daar aanvullende namen als ‘vegetarisch’ of ‘soja’ aan zijn toegevoegd. De vegetarische organisaties stelden dat de Franse regels in tegenspraak zijn met Europese regelgeving met betrekking tot consumenteninformatie op voedingsmiddelen.
Bescherming
Het Hof heeft nu besloten dat de Europese wetgeving genoeg waarborgen blijft in de bescherming van consumenten, “ook wanneer het enige bestanddeel of ingrediënt dat zij mogen verwachten aan te treffen in een levensmiddel met een gebruikelijke benaming of een beschrijvende benaming die bepaalde termen bevat, volledig wordt vervangen”, aldus het Hof. Wat het Hof hiermee bedoelt, is dat de verplichte ingrediëntenlijst de consument genoeg informatie geeft om te weten welk product er wordt gekocht.
Een verbod op het gebruik van vleesnamen is volgens het Hof alleen toegestaan als die namen wettelijk zijn vastgelegd. Daarbij moet dan ook de samenstelling van het product worden vastgelegd. Volgens de Nederlandse Vegetariërsbond zou dat een enorme uitdaging zijn vanwege bestaande culturele en taalkundige verschillen en het zou de interne markt kunnen verstoren. Een worst in Duitsland kan bijvoorbeeld verschillen van een worst in Frankrijk, wat problemen kan opleveren voor producenten die over de grens verkopen en verwarring bij consumenten veroorzaken.
Belangrijke stap
Rafael Pinto, EU-beleidsmanager bij de Europese Vegetarische Unie (EVU), verklaart: ‘’We zijn erg blij met de no-nonsense conclusie van het Europees Hof. Dit markeert een belangrijke stap in het garanderen dat consumenten nauwkeurige en transparante informatie hebben over de producten die ze kopen. Het zal ook andere EU-landen ervan weerhouden om te proberen naamverboden af te dwingen die uiteindelijk contraproductief zijn en alleen voor meer verwarring bij de consument zorgen.’’ Pinto voegde eraan toe dat ‘’de uitspraak van het Europees Hof niet alleen consumenten beschermt, maar ook de integriteit van de interne markt waarborgt. Door te zorgen voor duidelijkheid in de etikettering van levensmiddelen, kunnen we plantaardige alternatieven promoten en werken aan het behalen van milieudoelstellingen, en tegelijkertijd het concurrentievermogen en de innovatie van de EU stimuleren.’’
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops