AMERSFOORT - Met Optimel Proteïne Drinkyoghurt en Yoghurt richt FrieslandCampina zich op een brede consumentengroep, met een focus op toegankelijkheid en betaalbaarheid. Daarnaast speelt de fabrikant natuurlijk in op de proteïnetrend. “Wij verwachten dat dit segment blijft groeien en verschillende studies wijzen ook uit dat de proteïnetrend voorlopig blijft voortduren”, aldus channel development manager Mirjam van Es. Ook trade marketeer Caroline van Hecke-Swart, en senior brand manager José van de Water geven antwoord op de vragen.
WINNAAR OPTIMEL PROTEÏNE DRINKYOGHURT EN YOGHURT
Hoe hebben jullie retailers overtuigd om deze introductie op te nemen in het schap? Met welke pitch?
Van Es: “We zijn met Optimel Proteïne Drinkyoghurt en Yoghurt ingesprongen op een trend binnen de categorie zuivel met als doel om met het Optimel-merk een hoog proteïne-propositie toegankelijk én betaalbaar te maken voor een breed publiek. We zien dat we daar nog wel een rol kunnen pakken en daardoor toegevoegde waarde bieden richting de retailers.”
Welke inzichten uit consumentendata hebben jullie gebruikt bij de introductie van deze producten?
Van Hecke-Swart: “We zagen in consumentendata dat het aanbod van hoog proteïne-proposities destijds een bepaalde doelgroep aansprak, maar er ook nog een hele grote groep niet werd aangesproken, waar Optimel Proteïne Drinkyoghurt en Yoghurt wel degelijk relevant voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan senioren.”
Wat was het meest uitdagende bij de productontwikkeling?
Van de Water: “De grootste uitdaging was om producten hoog in proteïne te ontwikkelen die heel lekker zijn én tevens heel goed doordrink- en eetbaar. En daarbij ook rekening houden met 0% vet en geen toegevoegde suikers, zoals consumenten van Optimel gewend zijn. Optimel Proteïne Drinkyoghurt en Yoghurt hebben we vooraf uitgebreid getest onder consumenten en die waardeerden onze producten heel hoog op smaak.”
Wat is de ultieme plek in de winkel waar de producten zouden moeten liggen om het maximale effect te hebben?
Van Es: “De ultieme plek in de winkel is in het reguliere zuivelschap om zo hoog proteïne-producten toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep.”
Welke promoties hebben het meest bijgedragen aan de verkoop van deze producten?
Van de Water: “Er lag een mooi allround launchplan. Juist de combinatie van een sterke marketingcampagne in combinatie met diverse winkelvloeractiviteiten, zoals promoties, second placement , pos-materiaal, maar ook sampling, hebben bijgedragen aan de verkoop van dit product. Daarnaast hebben we een dedicated campagne opgezet voor televisie, radio en online, en een langdurige samenwerking met DPG Media (onder andere Libelle) om de doelgroep te informeren en activeren.”
Hoe werken jullie met retailers samen om de verkoop van de producten naar een hoger niveau te tillen?
Van Hecke-Swart: “Om de verkoop van deze producten te stimuleren, hebben we met retailers samengewerkt op onder meer segmentpromoties, folderplekken, sampling en (online) second placement. We kijken gezamenlijk met retailmediapartners goed naar waar de confrontatie het hoogst is.”
Hoe denken jullie dat deze producten zich de komende vijf jaar zullen ontwikkelen?
Van Es: “Wij verwachten dat dit segment de komende vijf jaar blijft groeien. Verschillende studies wijzen ook uit dat de proteïnetrend voorlopig blijft voortduren en dat Optimel een rol zal blijven spelen met het democratiseren van hoog proteïne-zuivel. In de toekomst zullen er innovaties blijven volgen.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.