ALMELO – Zwanenberg Food Group (ZFG) heeft het voornemen om de fabriek in Voorthuizen volgend jaar te sluiten. Daarmee verhuist de productie van knakworst en soep naar Oss. “De kern van deze stap is dat wij straks dezelfde volumes produceren, maar met een locatie minder.”
Dat zegt Maarten Elsinga, ceo Zwanenberg Food Group Nederland. “Na de overname van Struik op 13 maart 2020 werden wij onmiddellijk geconfronteerd met alle gevolgen van de COVID-problematiek. De eerste prioriteit was toen om onze afnemers zo goed mogelijk van producten te voorzien. Ook hebben wij diverse operationele verbeteringen doorgevoerd.” Op dit moment heeft het bedrijf te maken met enorme kostenstijgingen in de gehele keten. Dan gaat het om grondstoffen, energie, logistiek en verpakkingen.
“Wij verwachten dat wij deze kostenstijgingen niet geheel en met vertraging kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Hierdoor hebben wij geen andere keus dan onmiddellijk forse kostenbesparende maatregelen door te voeren”, aldus Elsinga. Het beëindigen van de productie in Voorthuizen is volgens het bedrijf de meest voor de hand liggende oplossing waarmee Zwanenberg op relatief korte termijn de doelstellingen kan verwezenlijken. Het streven is om zoveel mogelijk medewerkers te behouden. De Ondernemingsraad is om advies gevraagd en de vakbonden zijn over het voornemen geïnformeerd.
Bron: Levensmiddelenkrant