campina.jpg

Campina melkveehouders verdubbelen kruidenrijk grasland

AMERSFOORT – Tweehonderd boeren van zuivelcoöperatie FrieslandCampina hebben 1200 hectare kruidenrijk grasland ingezaaid, een verdubbeling van het jaar ervoor. Deze boeren zorgen samen voor de melk waarmee Campina-producten worden gemaakt.

Redactie |

De verschillende kruiden en grassen zijn in het najaar van 2023 ingezaaid en zullen in het voorjaar van dit jaar tot bloei komen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en maakt de bodem beter bestand tegen droogte. Ook daarna wil Campina de boeren blijven ondersteunen om het oppervlak kruidenrijk grasland te vergroten. Suzanne Veger, sustainability & brand manager bij Campina: "Kruidenrijk grasland is goed voor biodiversiteit, en voor boeren vertaalt dat zich niet alleen in een veerkrachtige bodem, maar ook in een concrete bijdrage aan een duurzame toekomst. Door te investeren in biodiversiteit vervult de boer een essentiële rol in het beschermen van onze ecosystemen en het voeden van de wereld op een milieuvriendelijke manier. Campina ondersteunt hen hier graag bij. Dat doen we met financiering en educatie, zodat we samen een positieve impact kunnen maken voor een betere morgen."

Geschikt
Er is niet zomaar wat ingezaaid. Samen met de boeren hebben de zaadleveranciers gekeken welke kruiden, planten en bloemen geschikt zijn voor de grond rond de verschillende boerderijen. Hierin zijn de specifieke wensen van de boeren meegenomen, bijvoorbeeld of het goed past in de voersamenstelling. Noortje Krol, mede-eigenaar van melkveebedrijf De Waaistap: "Als boer begrijp ik de waarde van biodiversiteit. Die is niet alleen belangrijk voor het behoud van onze ecosystemen, ook voor de kwaliteit van ons land. Bovendien is het een mooie toevoeging aan het landschap. Wat is er immers mooier dan weiden vol kruiden en bloemen? Biodiversiteit is geen overbodige luxe; het is een absolute vereiste voor een duurzame toekomst."  

Met de Biodiversiteitsmonitor, ontwikkeld samen met het Wereld Natuur Fonds en de Rabobank, wordt er constant gemeten hoe het met het verbeteren van de biodiversiteit staat. De monitor meet de invloed van het melkveebedrijf hierop. De uitkomsten bepalen welke gerichte maatregelen genomen moeten worden. Het resultaat dat de boeren boeken op het gebied van duurzaamheid bepaald de financiële beloning die ze krijgen via bijvoorbeeld het Foqus planet- of On the Way to PlanetProof-programma.

Bron: Levensmiddelenkrant