Bacardi - Evelien de Haas.jpg Het team van Bacardi was aangenaam verrast met de blijdschap bij ondernemers over de introductie van Breezer. Foto: Evelien de Haas

‘Blijven ontwikkelen en innoveren, dat is de kracht van Bacardi’

ROTTERDAM – Bacardi ontvangt een Beste Introductie-prijs voor de introductie van Breezer. Hierop voortbouwend pakt Bacardi het deze lente groots aan met de introductie van een nieuwe smaak. Merlijn van de Ven, business unit director Bacardi Netherlands, vertelt over de achterliggende strategie.

WINNAAR BACARDI BREEZER

Waarom past dit product zo goed in het Nederlandse supermarktschap?
“Bij alles wat Bacardi doet in Nederland, Europa of wereldwijd, staat de consument centraal. Dat is het hart van onze strategie. Wij bouwen merken en creëren belevingen die de consument moeten raken. En voor innovaties geldt dezelfde strategie. We creëren de innovatie omdat het uiteindelijk past bij de Nederlandse consument.”

Hoe sluit jullie introductie aan bij actuele retailtrends?
“Op de markt zijn er twee trends waar we binnen Bacardi altijd over praten. Aan de ene kant is dat premiumisation.Daar spelen we een hele belangrijke rol met merken als Patrón tequila, Grey Goose vodka en St. Germain Vlierbloesem likeur. Aan de andere kant hebben we de conveniencetrend. Dat zijn de kant-en-klaardranken, het gemak.Convenience is het snelstgroeiende segment dat we tegenwoordig zien in Nederland, met 22%. Met het centraal stellen van de consument, gecombineerd met het snelstgroeiende segment, zit je vanuit een retailperspectief goed. Als je dan specifiek naar Breezer kijkt, zie je dat Breezer snel groeit. Dan is het juist belangrijk om die innovaties te blijven brengen, zodat we de retailers en de consument kunnen voeden. Vandaar nu de introductie van de nieuwe Breezer.”

Op welke manier laten jullie het product opvallen in de supermarkten?
“In april, in de lente, gaat Breezer met een nieuwe campagne live in Nederland. We gaan naast retailers en supermarkten ook bij slijterijen, het horecakanaal en events beginnen om zoveel mogelijk consumenten goed te kunnen bereiken. Op alle vier de manieren willen wij de consument inspireren en triggeren. We proberen overal dezelfde beeldvorm terug te laten komen, van de display in de supermarkt tot aan events waar we met een hele casa staan: het samenzijn en genieten van een cocktail. We noemen dat ook wel de ‘occasions’ naar voren halen, zoals de consument in het park of genietend bij een barbecue.”

Welke rol spelen retailers en ondernemers daarin? Hoe ondersteunen jullie elkaar?
“Of het nu met een ondernemer van een horecaoutlet is, het hoofdkantoor of een eigenaar van een supermarkt, de relatie is cruciaal, want we moeten het samen doen. Wij kunnen als Bacardi wel met iets komen dat wíj fantastisch vinden, maar het geloof aan de andere kant van de tafel is daarbij onontbeerlijk. Als je samen achter een product staat, gaat zo’n product automatisch veel makkelijker slagen.”

Wat is de meest verrassende feedback die jullie van retailers of ondernemers hebben gekregen op dit product?
“We waren aangenaam verrast met de blijdschap over dit product, men vond het logisch. Ondernemers zien graag goede innovaties de markt op komen en zijn dat ook gewend van het moederbedrijf Bacardi-Martini. Het is aan ons om die verantwoordelijkheid te pakken.”

Als je het product in drie woorden zou moeten omschrijven, welke woorden kies je dan?
“Verfrissend, fruitig en genietmoment.”

Waar liepen jullie tijdens de productontwikkeling tegenaan en hoe hebben jullie dit aangepakt?
“Voor elk product dat Bacardi ontwikkelt, maar ook bij bestaande producten, is kwaliteit het allerbelangrijkst. Elke innovatie wordt van voor tot achter perfect getest. We brengen er ook geen tientallen per jaar, maar slechts een paar. Daarbij is het de uitdaging om de juiste innovaties in de juiste markt op de juiste tijd te brengen. Daar is voldoende ervaring voor bij Bacardi, maar dat maakt het nog niet gemakkelijk. Zeker omdat we een internationaal bedrijf zijn. Er zijn hele grote verschillen vanuit Bacardi wereldwijd. Het kan zijn dat in andere landen om ons heen andere trends spelen dan in Nederland. Het is niet zo dat we voor elk land een eigen product ontwikkelen, het zijn wel producten die in meerdere landen ingezet kunnen worden. Dat is voor een internationaal bedrijf een uitdaging om op in te spelen.”

Als dit product over vijftig jaar nog bestaat, hoe ziet het er dan uit?
“Het familiebedrijf Bacardi bestaat nu 163 jaar. Het is nog steeds succesvol, want het blijft inspelen op de markt, de consument en de trends. Het bedrijf zal zich altijd blijven ontwikkelen en dat evolueert. Dat is de kracht van Bacardi, vind ik. Dus hoe dit product er over vijftig, zestig of tachtig jaar eruit gaat zien, dat kunnen we nu nog niet weten.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.