‘Exotische notenmixen minder gezond’

DEN HAAG- De Schijf van Vijf adviseert mensen een dagelijkse portie noten te eten, want die beschermen goed tegen hart- en vaatziekten. Toch blijken niet alle noten in supermarkten een gezonde keuze: de exotische variaties uit het schap bevatten vaak allemaal toevoegingen.

Marije de Leeuw |

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In veel notenmixen wordt extra zout toegevoegd, vooral borrelnootjes van AH Basic en Jumbo bevatten veel zout (2,2 gram per 100 gram). Maar ook in geroosterde pinda’s wordt volgens de Consumentenbond veel zout gestopt (gemiddeld 1,5 gram per 100 gram). Vooral de variant van Lidl bevat veel zout. Tot slot worden veel gekruide cashewnoten ook volgestopt met grote hoeveelheden zout, daarnaast bevatten ze ook smaakversterkers en vulmiddel.

Suikers
Ook suikers zijn toevoegingen die fabrikanten graag in hun mixen stoppen: bij de gesuikerde cashewmix van Jack Klijn spreekt het misschien voor zich (al zit daar maar liefst 36 gram aan suiker in, waarvan maar 3 procent uit honing komt), maar veel mensen weten niet dat in Japanse bollenmixen gemiddeld meer dan 20 gram suiker (per 100 gram) wordt toegevoegd, schrijft de Consumentenbond. Deze ‘zoutjes’ worden volgens de bond vaak gezien als een gezond alternatief, omdat ze weinig vetten bevatten. Maar wie 15 gram noten wil eten krijgt zeker drie suikerklontjes binnen. Vooral de Japanse bollenmix van Jumbo en Albert Heijn bevatten veel suikers. 

Bron: Levensmiddelenkrant

notentest.jpg