EHF34107.jpg De winnaars van Gekozen Product van het Jaar werden op het podium van De Fabrique in het zonnetje gezet

Vuurwerk voor Gekozen Product van het Jaar 2024

UTRECHT – De awarduitreiking van Gekozen Product van het Jaar in evenementenlocatie De Fabrique te Utrecht was een feestelijke dag voor de winnaars. Het keurmerk bestaat al sinds 1987 en is actief in veertig landen verspreid over de wereld.

Nanja Pol |

Meer dan tienduizend Nederlandse consumenten waren duidelijk over hun keuze van de beste producten. De blije winnaars namen verguld van trots de awards voor hun beste product of merk in ontvangst op een bomvol podium. Levensmiddelenkrant wist enkele winnaars aan hun mouwtje te trekken om te vragen naar wat zo’n toekenning voor hen betekent.

Fabrikanten van merkartikelen in meer dan veertig landen onderwerpen jaarlijks hun vernieuwde en innovatieve producten aan het strenge oordeel van tienduizend consumenten. Er zijn drie typen awards: Gekozen Product van het Jaar, Gekozen Huismerk van het Jaar en Gekozen Merk van het Jaar, in verschillende categorieën, zoals voedingsmiddelen en huishoudelijke producten, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging, elektrische apparaten, doe-het-zelf en tuinieren. De panelleden baseren hun oordeel op drie criteria: aantrekkelijkheid, innovatieperceptie en aankoopintentie. De winnaars mogen de verworven titel en het daarbij behorende logo met verve op de productverpakking en in advertenties gebruiken. De producent toont daarmee aan dat duizenden consumenten deze producten nieuw of zelfs vernieuwend vinden. Er zijn dit jaar maar liefst 62 beste producten en 17 beste merken. Alle winnaars passen niet in één keer op het podium. De category managers, brandmanagers en ondernemers verschijnen daarom in vier ‘waves’ ten tonele om de bokaal tussen metershoge vuurwerkpluimen en met oorverdovend applaus uit het publiek in ontvangst te nemen.

Sleutelwoorden
Philippe Gelder, president van POY World Wide sprak de winnaars en bezoekers van het awardevent toe: “Optimisme, durf en vertrouwen zijn de sleutelwoorden voor een goede positie in de markt. Laat ons optimistisch zijn. En heb vertrouwen. Dit geldt voor iedereen: stakeholders, ondernemers, talenten en consumenten. Deze winnaars laten met hun merken en producten zien hoe je de concurrent overtreft en aan de behoefte van de consument voldoet.”
Spreker Carin van Leeuwen, partner Benelux bij International Private Label Consult (IPLC), vertelde over de groei van huismerken: ”Het belang van private label en Huismerk van het Jaar neemt sterk toe. Er is een groei te zien op het gebied van innovatie en concentratie van de huismerken. Deze groei in Nederlandse producten is in Europa het grootst. Met een recordomzet in 2023 is Nederland op de tweede plaats in Europa gekomen. De bereidheid van de consument en de differentiatiebehoefte bij retailers leidt tot langdurige samenwerkingen, innovatie en exclusiviteit. Ketensamenwerking is bij het produceren nodig, bijvoorbeeld bij vlees en zuivel. Tegelijkertijd voelen de producenten ook druk door de steeds veranderende regelgeving bij het op zoek gaan naar een uniek product.” Van Leeuwen benoemde verder de foodtrends in Europa: gembershots, dranken met minder of geen alcohol zoals kombucha, vegetarische en vegan plantbased producten. Ook kweekvlees is opkomend, al is nog niet duidelijk wanneer deze innovatie een plek gaat innemen op de markt. Verder stipte ze trends in zero waste, healthy, lokaal en nieuwe smaken aan.
Bruno Liesse, founder van marketingadviesbureau Polaris legde in het kort uit wat het Product of the Year-keurmerk inhoudt. Hij liet met cijfers van een onderzoeksbureau zien wat de waarde van een toekenning inhoudt voor merken en producten, met name als het gaat om geloofwaardigheid (74,2%) en zichtbaarheid en bekendheid met de methodiek (25%) van het keurmerk. 70% heeft het logo weleens gezien. Voor het boodschappen doen, ziet 72,8% het belang in van de awards en dat is hoger dan bijvoorbeeld in buurland België. 50% van de ondervraagden koopt na awareness van het logo.

"Huismerken winnen terrein bij de consument"
EHF34394.jpg Philippe Gelder, president van POY World Wide

Vuurdoop
Na de formele uitreiking sprak Levensmiddelenkrant met enkele winnaars. Voor Jinny Bolink, lead category manager Kaas bij Albert Heijn, was het de eerste keer dat ze op het POY-podium staat. Ze zei over haar debuut: “Een vuurdoop dus. Au naturel en jezelf blijven.” Er klonk een vleugje relativering in haar stem. De winnende Zaanlander 35+ kaas is een van de producten waarvoor Albert Heijn een trofee mag ontvangen. Terecht, oordeelde Bolink. ”De prijs is toegekend vanwege het innovatieve karakter, duurzaamheid, biodiversiteit, het unieke recept én…de koe-massageborstel”, zei ze lachend. “De toekenning van de prijs is een bevestiging van het geloof in ons product van de klant.” Anique Breijer, lead Smaak & Samenstelling bij Albert Heijn, stond op het erepodium vanwege het succes van onder andere de Terra-lijn, cola zonder suiker, alcoholvrij bier, koffie en proteïnedrank. Fairtrade chocoladerepen en kaneeltwisters zijn publiekslievelingen, vertelden assistent category manager Jonathan van den Broek, category manager Geke van Veldhuizen en assistent category manager Caroline Moormann van Plus met ingehouden trots.
Het zijn niet de enige producten van de Plus-formule die een felbegeerde titel in de wacht hebben gesleept. Van den Broek: “Natuurlijk hadden we dit al verwacht, anders stonden we hier niet. Het stukje waardering van de consument voor onze producten, het vertrouwen in duurzame initiatieven en het inspelen op innovaties laten zien dat we op de goede weg zijn.”

Herkenbaarheid
Productmanager Daisy Jansen van Marne Mosterd ziet de toekenning van de award als een beloning. “Marne mosterd is al 20 jaar op de markt en heeft onlangs de uitstraling van de verpakking veranderd. Het logo is vernieuwd en de Groningse skyline op het etiket is aansprekender gemaakt, waarmee het accent op de Groningse roots van het bedrijf is komen te liggen. De uitmonstering matcht nu beter bij het product en vergroot de herkenbaarheid van Marne”, aldus Jansen. Maxime van Esch, category and business planning manager bij Mondelez, nam voor Philadelphia Plantaardig de prijs in ontvangst. Zij trok de conclusie dat het product goed aansluit bij de behoefte van de consument en zegt: “We zijn heel blij dat we meegaan in de trend van duurzaamheid binnen A-merken. We willen op het speelveld blijven. De POY-toekenning past daar mooi in.”

Mondelez customer team leader Hugo Pero sloot graag aan bij deze conclusie. Maud van der Zanden, junior brand manager bij Koninklijke Peijnenburg, vertelde over de prijswinnende ontbijtkoek zonder suiker: “Dit is een mooie waardering van de consument voor het product, een bevestiging van het resultaat van de blinde smaaktest. De panelleden proefden namelijk geen verschil tussen deze en onze traditionele variant.” Het verkrijgen van de titel zal niet onopgemerkt blijven bij Peijnenburg. “We luiden de bel die bij ons in de keuken hangt en vieren ons feestje met alle marketeers, de mensen van sales en R&D-afdelingen”, aldus Van der Zanden.

Evolutie
Katia van Eecke, international sales consultant bij POY Worldwide zei: “Met deze prijsuitreiking vieren we de innovatie met 64 winnaars en 40 marketeers.” POY wil een jonge, trendy sportieve uitstraling laten zien. Dat is op deze awarduitreiking wel naar voren gekomen, gezien de keuze voor de hippe, stoere, industriële locatie waarin het jaarlijks terugkerend event dit keer werd gehouden. “We vinden onszelf elke keer weer uit. We willen laten zien waar POY voor staat. Wat mooi dat de huismerken/premiummerken betrokken zijn bij de nominaties en awards! Er is een evolutie gaande in de huismerken. Ze zijn de concurrentie met de A-merken aangegaan en krijgen meer steeds meer aandacht en ruimte in de schappen. De prijs wordt steeds belangrijker, zowel bij de supermarkt als bij de consument. Daarom winnen de huismerken terrein. De nieuwe Terra-lijn van Albert Heijn, de Etos verzorgingslijn en Kruidvat babyvoeding zijn een paar van de vele winnende voorbeelden. We merken dat Nederlanders kritische consumenten zijn. Ook uit cijfers blijkt dat. Zij hechten veel waarde aan de erkenningen die hun koopgedrag beïnvloeden”, concludeerde Van Eecke.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.