HOUTEN – Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK overhandigde recent het 7,5 miljoenste product aan Voedselbanken Nederland. De twee werken al zo’n twaalf jaar samen. Echter zoekt de organisatie naar meer bedrijven die op structurele basis donaties willen doen.
Voedselbanken Nederland is zeer dankbaar voor alle potten en stazakken van de groente- en peulvruchtenfabrikant en roept andere bedrijven in de voedingsindustrie op om ook regelmatig te doneren, indien nodig uit de reguliere voedselvoorraad. De organisatie deed al eerder een oproep. Hierna steeg de hoeveelheid voedseldonaties, waardoor het landelijke volume tijdelijk weer op peil was. Dit heeft ertoe geleid dat het tekort aan essentiële productdonaties vorig jaar aanzienlijk is verminderd. Desondanks verwacht de organisatie in de toekomst opnieuw tekorten, vanwege het tijdelijke of eenmalige karakter van veel van deze donaties.
Structureel doneren
Het aantal donaties van producten uit verspillingsstromen loopt eveneens terug. Voedselfabrikanten en supermarkten verkopen hun restproducten steeds vaker aan consumenten. Door deze verschuiving is er een vraag vanuit Voedselbanken Nederland naar producenten en retailers die bereid zijn structureel een deel van hun assortiment te doneren. De organisatie wil nog meer mensen in armoede bereiken. Momenteel zijn er 540.000 mensen die in armoede leven, waarvan ze er 180.000 bereiken.
Paul van Berkel, bestuurslid voedselverwerving Voedselbanken Nederland, zegt het volgende over de samenwerking: “HAK is een goed voorbeeld van een partner die structureel doneert. Bovendien helpt HAK om gezonde voeding te leveren aan onze klanten, zeker in de maanden waarin er weinig verse groenten beschikbaar zijn. De potten en stazakken zijn lang houdbaar en bevatten tegelijkertijd alle vitamines en voedingsstoffen doordat ze na de oogst worden geweckt en ze zijn ideaal om op voorraad te hebben. Op die manier levert HAK al jaren een grote bijdrage aan het realiseren van voedzame maaltijden voor onze klanten die leven van een bestaansminimum.”
HAK
Nicole Freid, ceo van HAK, vult hier op aan: “We vinden het belangrijk dat iedereen in de samenleving een gezonde maaltijd met groenten op tafel kan zetten, ook in de wintermaanden waarin er weinig tot niets van het land komt. We willen zoveel mogelijk mensen helpen meer groenten en peulvruchten te eten; daarom zijn we al meer dan een decennium trotse partner van Voedselbanken Nederland. Ook wij zien dat verspilling bij ons steeds verder terugloopt, daarom houden wij onze donaties op peil met reguliere producten die we normaal gewoon aan de supermarkten verkopen. We doen wat we kunnen om de Voedselbanken en hun klanten te helpen, zo lang als dat nodig is.”
Van Berkel benoemt dat gelddonaties ook welkom zijn. “Zo kunnen we voedzame producten inkopen bij (lokale) supermarkten en voedselfabrikanten, wanneer we deze tekort komen. Bovendien levert elke gedoneerde euro aan de Voedselbank twaalf euro aan maatschappelijke waarde op. Dit komt onder meer doordat klanten van de Voedselbanken gezonder kunnen eten en daardoor minder vaak een beroep doen op de gezondheidszorg. Daarom zijn we blij met elke bijdrage, zowel vanuit burgers als de sector. Toch hopen we dat de voedingsindustrie begrijpt dat we hun structurele steun keihard nodig hebben om onze klanten nu en in de toekomst te kunnen helpen.”
Bron: Levensmiddelenkrant