DEN HAAG – Veel Nederlandse bierbrouwerijen zijn pessimistisch over hun financiële situatie van dit jaar. Uit onderzoek, uitgevoerd door Ruigrok onderzoek en advies, blijkt dat een derde van de ongeveer 1000 Nederlandse brouwers verwacht verlies te leiden over 2023. Eenzelfde aantal verwacht dit ook voor volgend jaar, mede veroorzaakt door de dubbele accijnsverhoging die op 1 januari ingaat.
Het onderzoek van Ruigrok was in opdracht van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur en brancheverenigingen Nederlandse Brouwers en Craft. “Ik vrees dat 2023 weleens een keerpunt kan worden”, zegt Jan Aussems, voorzitter van de stichting. “De afgelopen 10 jaar heeft Nederland een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zijn er vele brouwerijen bijgekomen en daarmee het aanbod voor de bierliefhebber. We zijn traditionele bierlanden als België en Duitsland voorbijgestreefd. Tot nu toe hebben dit jaar al bijna 40 brouwerijen hun deuren gesloten. Gelukkig zijn er ook brouwers die het nog aandurven te beginnen, maar ik vrees dat het saldo aan het eind van het jaar negatief zal zijn en dat daarmee 2023 voor het eerst in ongeveer 25 jaar een jaar met een krimp gaat worden.”
Prijzen
De dubbele accijnsverhoging zal voor veel problemen gaan zorgen bij veel Nederlandse brouwers. Twee op de drie brouwers verwachten de verhoging niet volledig in hun prijs te kunnen doorberekenen en dat dit daarom ten laste van het resultaat komt. Vrijwel alle brouwerijen gaan ervan uit dat de gemiddelde prijs voor consumenten zal stijgen, mede door de te verwachten kostenstijgingen. Voor 2024 zal dit ruim 20% zijn en voor dit jaar zal het op 15% uitkomen. Dit zal inhouden dat veel consumenten, zeker in de grensregio’s, hun bier in buurlanden Duitsland en België gaan inkopen, ten koste van Nederlandse brouwerijen.
“Ik schrik enorm van deze uitkomsten. Te veel brouwerijen komen in de gevarenzone terecht. Dat is niet in het belang van iedereen die er zijn brood verdient, maar zeker ook niet van de bierdrinker. Met de dubbele accijnsverhoging brengt het kabinet dat allemaal in gevaar en legt het de rekening bij de bierdrinker en brouwers. Ik hoop dat de Tweede Kamer dit ziet en deze verhoging terugdraait”, zegt Nederlandse Brouwers- voorzitter Fred Teeven.
Innovatie
Jos Oostendorp, voorzitter van Craft, de branchevereniging van onafhankelijke brouwers: “Brouwers zijn van nature innovatieve ondernemers die ook verantwoordelijkheid nemen. Of het nu gaat om nieuwe bieren te brouwen of om hun brouwerijprocessen duurzamer en innovatiever te maken. Maar je ziet dat de rek eruit is. Maatregelen stapelen zich op en de accijnsverhoging die in belangrijke mate voor rekening van de brouwerijen gaat komen, zorgt ervoor dat de marges zo klein zullen worden dat er geen ruimte meer zal zijn om te investeren in innovatie en duurzaamheid. Met de verhoging van de bierbelasting maakt het kabinet dit onmogelijk. Ook ik reken op de Tweede Kamer dat ze het kabinet gaan corrigeren en de brouwerijen, van klein tot groot, weer de ruimte gaan geven om te ondernemen en te investeren in de energietransitie.”
Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops