Rema-zonnepanelen.jpg Synnøve Gautesen Berg, directeur Verantwoordelijkheid en Duurzaamheid bij Rema Distributie, bij het zonnepark.

Rema 1000 bouwt grootste Noorse zonne-installatie

OSLO – Supermarktketen Rema 1000 bouwt op haar grootste distributiemagazijn in Oost-Noorwegen een zonnepanelensysteem ter grootte van zeven voetbalvelden. Het is hiermee de grootste zonne-installatie van Noorwegen. Jaarlijks zal het systeem meer dan vier miljoen kilowattuur produceren, waarmee de elektrische vrachtwagens van Rema 1000 ruim 2,5 miljoen kilometer zouden kunnen rijden.

Zoë Kools |

De Noorse supermarktketen streeft ernaar om in 2030 klimaatneutraal te zijn in de eigen bedrijfsvoering. Hierbij is het gebruiken van hernieuwbare energie een cruciale stap. “Daarom is deze grote investering in zonne-installaties belangrijk en noodzakelijk”, zegt Kjell Stokbakken, directeur Goederen en Levering bij Rema 1000.

Rema 1000 en Rema Distributie zeggen toonaangevend te willen zijn op het gebied van duurzaamheid in de detailhandel. Alle distributiecentra hadden al zonnepanelen, maar nu worden de capaciteit en omvang uitgebreid waar mogelijk. “2023 was ons eerste volledige jaar met zelfopgewekte energie door middel van zonne-energie op al onze vijf distributiecentra, van Narvik in het noorden tot Stavanger in het zuidwesten. Dit was een belangrijke mijlpaal”, vertelt Synnøve Gautesen Berg, directeur Verantwoordelijkheid en Duurzaamheid bij Rema Distributie.

Fossielvrij in 2026
“De klimaattransitie vereist grote hoeveelheden schone, hernieuwbare energie als vervanging voor fossiele brandstoffen. Zonne-energie is een beschikbare technologie die bijdraagt aan deze groene overgang. Wij bij Rema 1000 zullen bijdragen waar we kunnen, door middel van zonne-installaties en andere maatregelen, zoals energie-efficiëntie en emissievrij transport”, aldus Stokbakken. Naast de inzet op zelfopgewekte, schone energie, investeert Rema 1000 in emissievrij goederenvervoer. Verschillende biogas- en elektrische vrachtwagens zijn al in gebruik genomen en Rema 1000 streeft ernaar dat alle eigen voertuigen tegen 2026 fossielvrij zijn. Daarnaast moedigt de supermarktketen haar transporteurs aan hetzelfde te doen.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.