PLUS in Gorinchem bedoelde het allemaal niet zo

GORINCHEM - Nee, menens was het uiteindelijk niet, de oproep van PLUS-bedrijfsleider Albert Sterk aan zijn medewerkers om uitsluitend artikelen uit zijn eigen PLUS te kopen. Toch zit er volgens Sterk een moraal achter zijn verhaal. “Werknemers van een modezaak dragen ook de kleding uit die winkel. Dat is volkomen vergelijkbaar.”

Redactie |

Sterk hing de poster vlak na de kerstdagen op in de kantine van zijn supermarkt. Daar zat geen woordje Frans bij. “Werk je bij PLUS Jan Sterk, dan bén je Jan Sterk”, was de kop van de interne memo. Sterk raadde zijn medewerkers dringend aan om in de lunchpauze geen andere producten te consumeren dan van zijn formule. Rondslingerende plastic tassen van de concurrent? Verdwijnen meteen in de kliko. Onderaan deze ondubbelzinnige oproep: “Niet betrokken bij PLUS Jan Sterk en wel je centjes verdienen? Dan moet je ergens anders gaan werken.”

Afgelopen maandagochtend nog gaf Sterk tekst en uitleg aan zijn personeel. Zo scherp als het op papier stond had hij het ook weer niet bedoeld. Maar Sterk is netjes op zijn pand aan het Wiardi Beckmanplein in Gorinchem, lichtte hij toe. Verbouwde het keer op keer, renoveerde nogmaals, maar zag tot zijn afgrijzen dat zijn personeel – “lang niet iedereen” – er geregeld een ‘zwijnenbende’ van maakte. En ja, de frustratie spoot bijna uit z'n oren toen hij voor de zoveelste keer de boel opruimde en tussen de rommel lege blikjes of flesjes van concurrerende formules zag. En dan had hij het nog niet gehad over het verder prima functionerende recycle-automaat dat flesjes van PLUS wél, maar van de Aldi niet accepteert. Toen besloot hij de brief te schrijven.

Wij dachten aan een grap toen het A4'tje opdook op Facebook.
Sterk: “Het was geen grap, maar meer een reactie op een reactie van een andere actie. We hebben in onze winkel een huishoudelijk reglement waar iedere werknemer voor tekent. Daar staat onder andere in dat je netjes je rommel opruimt. Dan is het storend dat het een zwijnenbende is, ondanks dat we verschillende malen per week schoonmaken. Dat is ontaard in deze actie. Het gaat erom dat de mensen betrokkenheid tonen bij het bedrijf en de cultuur van het bedrijf tussen hun oren hebben.”

Wat bedoelt u daar precies mee?
Sterk: “Werknemers van een modezaak dragen ook de kleding uit die winkel. Zit je in een café waar Heineken wordt getapt, dan kom je ook niet binnen met je eigen flesjes bier van een ander merk. Dat is volkomen vergelijkbaar.”

Dus u vindt dat uw werknemers het niet kunnen maken om tijdens de pauze een versnapering van de Aldi naar binnen te werken?
Sterk: “Het is een regel die ik natuurlijk nooit zou kunnen afdwingen. Overigens zijn de lekkere broodjes die PLUS heeft, bij de Aldi niet eens verkrijgbaar. Diep van binnen vind ik dat er geen reden is om bij andere supermarkten te kopen, omdat werknemers – en ook hun ouders - met de kortingsbonnen die wij verstrekken de boodschappen krijgen tegen een korting van tien procent.”

Uw werknemers mogen dus Aldi-producten blijven nuttigen, maar u denkt stiekem: kan eigenlijk niet.
Sterk: “Het gaat om mentaliteit en discipline. Werk je bij ons in de winkel, dan moet je je ook hard maken voor onze winkel. De tekst die ik heb geschreven, die was achteraf gezien niet netjes, nee. Ik noem het een incident. Je ziet die rommel liggen en dan sla je door.”

Bron: Levensmiddelenkrant