christmas-table-1909796_1920.jpg

Onderzoek: Klassieke gerechten en stress bij kerstdiner

AMSTERDAM – Nederlanders zijn best wel conservatief als het gaat om de gerechten bij het kerstdiner. Bijna driekwart van de ondervraagden van een onderzoek van Mortar Research, in opdracht van HelloFresh, naar het kerstdiner, geeft aan nog niet klaar te zijn om de traditionele gerechten los te laten.

Redactie |

Die klassieke gerechten zijn carpaccio of garnalencocktail als voorgerecht. Bij de hoofdgerechten zijn aardappelkroketjes, stoofpeertjes, en kip of kalkoen nog altijd het populairst, evenals gourmetten. Als nagerecht kiezen de meeste Nederlanders tiramisu.

Tradities
Van de 1000 deelnemers aan het onderzoek viert bijna 90% dit jaar kerst, vier op de tien heeft twee kerstdiners in de planning staan en 32% houdt het er bij één. De klassieke gerechten blijven dus boven aan het lijstje staan, maar bijna de helft geeft ook aan te kiezen voor een mix van traditioneel en nieuw. Elk jaar een volledig nieuw kerstmenu staat bij 37% van de Nederlanders op tafel. Slechts 11% kookt elk jaar hetzelfde, met als verklaring familietradities of omdat het gewoon lekker is. Andere redenen om vast te houden aan hetzelfde menu zijn gebrek aan inspiratie, snelheid en gemak.

Voorbereiding
De stress komt bij bijna de helft van de mensen naar boven bij het samenstellen van het menu en het kiezen van de juiste recepten. De voorbereidingen en het koken is voor een derde van de ondervraagden een opgave, evenals het zoeken en kopen van de benodigde producten. Dat is voor een kwart van de Nederlanders de oorzaak van stress.

Tijd
Gemiddeld staan de deelnemers aan het onderzoek ongeveer twee en een half uur in de keuken voor het kerstdiner. Een kleine groep van 16% is al binnen een uur klaar, maar een even grote groep doet er meer van vier uur over om een kerstdiner op tafel te krijgen. De meeste tijd wordt besteed aan het doen van de boodschappen.

De kosten voor het kerstdiner lopen ver uiteen. Het gemiddelde is 87,70 euro per persoon. Bijna tien procent is bereid om tweehonderd euro per persoon uit te geven. Ruim een derde blijft onder de vijftig euro. Hier komt ook voedselverspilling in beeld. Driekwart van de kerstvierende Nederlanders vindt dat een belangrijk punt en probeert voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan, door efficiënter in te kopen en overgebleven voedsel creatief te hergebruiken.

Bron: Levensmiddelenkrant