Crisp_2021_14_LR.jpg

‘No Shit’-groenten in vers bereide maaltijden van Crisp

AMSTERDAM – Crisp wil toekomstbestendige landbouw toegankelijker maken. Met die ambitie introduceert de online supermarkt vanaf eind februari kant-en-klare maaltijden, die bereid zijn met biologische groenten die tevens regeneratief zijn verbouwd.

Kim Schoonman |

Zo maken de chefs van Crisp de romige Thaise pompoensoep en een knapperige rodebietensalade nu met verse oogst van familieboerderij Zonnegoed in Ens. Daar is agrariër Joost van Strien aangesloten bij de ‘No Shit Food’-movement, een beweging die zich inzet voor natuurinclusieve kringlooplandbouw om de bodem te herstellen, de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.
Sinds vorig jaar biedt Crisp in de app al verse, regeneratieve groenten aan. Door deze ingrediënten ook te verwaarden in smaakvolle, vers bereide kant-en-klare gerechten, vergroot Crisp de impact van deze duurzame landbouwvorm.
Waar agrarische monoculturen de aarde uitputten, leveren regeneratieve of natuurlijke landbouwers een actieve bijdrage aan de bodem. Door bijvoorbeeld gewassen te roteren, in stroken te telen en door weg te blijven van kunstmest of pesticiden. Binnen de ketensamenwerking Boeren Natuurlijk van MVO Nederland, werkt Crisp er actief aan om regeneratief geteelde producten op de kaart te zetten en de voedselketen van binnenuit te veranderen.

“Er is een duidelijk groeiende consumentenbehoefte aan gemakkelijke, verse en gezonde maaltijden die je meteen kunt eten, of alleen nog maar hoeft op te warmen”, vertelt Michiel Roodenburg, medeoprichter bij Crisp. “Het omzetaandeel van onze Vers Bereid-categorie steeg het afgelopen jaar met meer dan 10%. We vergroten de positieve impact van natuurlijke landbouw, doordat we in deze categorie ook steeds vaker gebruikmaken van regeneratieve producten. En dit moeten er steeds meer worden.” Sinds vorige week staat het eerste gerecht met regeneratieve groenten op het menu: de pompoensoep van Zonnegoed. Later deze maand volgt een bietensalade met geitenkaas. “Goed eten begint bij een gezonde bodem”, vindt strokenteler Van Strien. “We werken met teeltsystemen die de bodem verbeteren en CO2 opslaan. Zo verbouwen we op geheel plantaardige wijze groenten die de bodem boosten. Het zou mooi zijn als meer supermarkten volgen om een bewuste keuze te maken in aanbod dat de voedselketen versterkt, in plaats van verder uitput.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.