iStock-1156027693.jpg

Achtergrond

Nederlanders zijn vaak onwetend over welzijn kweekvissen

NIJMEGEN - Uit een nieuw publieksonderzoek blijkt dat maar liefst 92% van de Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen minstens even goed beschermd moet worden als dat van andere dieren in de veehouderij. Bovendien is de overgrote meerderheid (68%) bereid meer te betalen voor vis die een betere behandeling heeft gehad.

Kim Schoonman |

Compassion in World Farming en Eurogroup for Animals lieten dit onderzoek in negen EU-landen uitvoeren. Veel Nederlanders willen ook informatie op een visproduct over hoe het dier gehouden is en gedood. De meerderheid denkt ten onrechte dat een viskeurmerk als ASC goede welzijnseisen stelt. Helaas letten keurmerken vrijwel niet op vissenwelzijn.
Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn Compassion in World Farming Nederland: “Vissen zijn prachtige dieren met gevoel en emoties, maar zo worden ze niet behandeld. In tegenstelling tot andere dieren worden ze vrijwel uitgesloten van wettelijke bescherming van hun welzijn. Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde mensen zich zorgen maakt over het welzijn van vissen in kwekerijen.”

Viskweek
In de Europese viskweekindustrie worden elk jaar ongeveer 1 miljard vissen gedood. Uit het onderzoek bleek ook dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de ernstige welzijnsproblemen in de viskweek. Zo weet 56% van de Nederlanders niet dat de meeste vissen in kwekerijen niet verdoofd worden bij de slacht, terwijl een groot deel van hen wel vindt dat dat zou moeten. Veruit de meeste Nederlanders (80%) vinden dat subsidies voor viskweek alleen mag gaan naar bedrijven die goed welzijn garanderen.
Reineke Hameleers, ceo van Eurogroup for Animals: “We verwachten dat de komende herziening van de EU-wetgeving voor dierenwelzijn soortspecifieke maatregelen zal bevatten om hun behoeften te beschermen en de welzijnsomstandigheden in de EU-aquacultuur aanzienlijk te verbeteren.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: