De overname is een feit.jpg Ruim een jaar geleden haalde Lex Smits zijn felbegeerde ondernemerspapiertje aan de Plus-academie.

Lex Smits: het ondernemerschap komt in stappen

UDEN – Als je al achttien jaar werkt in de mooiste branche die je je maar wensen kunt, dan ben je helemaal klaar voor het ondernemerschap. In je eigen supermarkt welteverstaan. Zo denkt Lex Smits er tenminste over, vertelt hij aan Levensmiddelenkrant.

Nanja Pol |

Een wens komt uit voor hem. In dezelfde supermarkt als waar hij ruim vijftien jaar geleden zijn werkzame leven begon, opent Smits zijn eerste eigen winkel. Plus Botermarkt in Uden wordt het domein waar hij zijn ondernemerskracht écht in de praktijk gaat brengen.

Smits komt niet uit een typisch supermarktnest, integendeel. Zijn vader was wethouder in Veghel en zijn moeder apothekersassistente. Hij heeft zich het ondernemerschap in stappen toegeëigend en vertelt: “Na de middelbare school dacht ik: wat wil ik nu eigenlijk? Mijn vader adviseerde me om iets in de economie te gaan doen, omdat hij dat een goede basis vond voor mijn carrière. Bij de lokale Albert Heijn in Schijndel, waar ik mijn bbl-stage van de mbo-detailhandel liep, ben ik op dag één aangestoken met het supermarktvirus. En nota bene bij Plus Botermarkt kwam ik in aanraking met het ondernemerschap.” Het is het startpunt voor Smits om zich verder te ontwikkelen in het bedrijfsleven en in het management. Hij volgt verschillende studies. “Ik zit al met al achttien jaar in de supermarktwereld en nu is het dan eindelijk zover en mag ik mijn eigen winkel in deze branche openen!”, aldus een blije Smits. Dat hij het gebied op zijn duimpje kent, werkt natuurlijk mee. In de regio Veghel, Schijndel en Uden heeft Smits zijn netwerk en kent hij zijn doelgroep goed.

‘Ik loop al een tijdje mee’
Smits zegt: “Ik heb wel moeten wachten op deze voor mij ideale kans om Plus Botermarkt over te nemen.” Dat het zeker niet alleen bij wachten is gebleven, blijkt uit zijn enthousiaste relaas: “Het is in stappen gegaan. Ik heb ook bij andere formules gewerkt, maar binnen Plus werd ik overtuigd om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen. In 2022 startte ik als aspirant-ondernemer de opleiding aan de Plus-academie.

Die heb ik binnen een jaar afgerond. Met het behalen van het diploma in oktober 2023 werd ik kandidaatondernemer. Als ik straks op 30 december de deuren van mijn eigen vestiging openzwaai, dán ben ik officieel Plusondernemer.” Zijn eerste stage binnen de academie liep Smits bij Giel Smits in Culemborg en zijn tweede bij Erik Gorissen in Asten. “Ik loop al een tijd mee in de supermarktbranche, ook als leidinggevende, en heb daar een eigen stijl in ontwikkeld. Tijdens stages word je flink uitgedaagd om jezelf echt goed te leren kennen. Bij Giel heb ik het Plus-formulegevoel weten op te frissen, want er is in de loop der tijd namelijk wel wat veranderd. Ik heb van Giel de ruimte gekregen om mezelf op het commerciële en strategisch vlak te ontwikkelen. Dat is heel waardevol geweest. Ik vind hem een fantastische ondernemer. Ook bij Erik heb ik enorm veel geleerd. Hij is ijzersterk op analytisch en financieel gebied. Legt de aandacht op wat onderaan de streep overblijft.”

Van elkaar leren
In die twee stages heeft Smits zich in de praktijk niet alleen als supermarktondernemer, maar ook als persoon nog verder kunnen ontwikkelen. Die periodes hebben hem veel gebracht. Hij vervolgt: “Wat ik zo mooi aan de Plus-academie vind, is dat de ondernemer en de kandidaat-ondernemer tijdens het leertraject naast elkaar staan en op die manier van elkaar kunnen leren. De ondernemer, die al een tijd meedraait in het vak, wordt scherp gehouden doordat de kandidaat meekijkt in zijn bedrijfsvoering. Juist dat maakt de opleiding zo waardevol. Door de verhalen van mijn klasgenoten, de nieuwe inzichten die ik heb opgedaan en het leiderschap dat al in mijn karakter zit, ben ik nu echt helemaal klaar voor dit avontuur”, meldt Smits. En zijn partner Jessica de Laat is dat ook.

Duwtje in de rug
De Laat gaat nu een heel andere kant van het supermarktvak meemaken. “Ze leert veel over wat er achter de schermen moet gebeuren, om elke dag een goede winkel neer te zetten. Samen met haar kijk ik hoe we het gaan aanpakken als we straks de supermarkt hebben. Want er gaat wel wat veranderen in ons leven. Jessica heeft haar eigen werk, maar gaat gaandeweg ondervinden welke rol ze wil gaan aannemen in de winkel. Ik ben heel dankbaar dat ze alle begrip toont en me zo steunt en motiveert. Dat duwtje in de rug van mijn geliefde heb ik nodig”, meent Smits. Hij geeft aan nu al veel uren te maken. Dat worden er in het nieuwe jaar onherroepelijk nog meer. “Als ik straks 24/7 als ondernemer bezig ben, ga ik daar zeker mijn draai in vinden. Ik ben niet vies van hard werken. Ik heb altijd veel gewerkt en vind dat nog steeds heel erg leuk om te doen. Wel merk ik de laatste jaren hoe belangrijk een gezonde werkprivébalans voor me is. Ik weet gelukkig van mezelf dat ik die goed in de gaten houd. Daarin vormen Jessica en ik een goed team”, zegt Smits vol vertrouwen.

Lees verder onder de foto ↓

"Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: een gezonde exploitatie"
Plus Botermarkt.jpg Er staat nu nog alleen Plus op de gevel. Zodra de ombouw naar Briljant 2.5 begint, zal de naam worden aangepast in Plus Lex Smits.

Gezamenlijke thema’s
Smits schuwt kennisdeling met andere ondernemers niet. Hij kijkt voortdurend verder dan zijn eigen werkplek. Naar hoe collega-ondernemers het aanpakken.
Om goed op de hoogte te blijven van wat er speelt in de branche, is Smits begin dit jaar bestuurslid van de Plus Jonge Ondernemersclub (JOC) geworden. Onlangs bezocht hij in die functie een bijeenkomst voor jonge ondernemers, waar verschillende organisaties van andere formules zoals AH Young Franchise en Jumbo TOVJ aanwezig waren. Ook met vergelijkbare clubs van Spar en Coop heeft de kandidaatondernemer met regelmaat overleg. Van concurrentiegevoelens is er op die momenten helemaal geen sprake. “We behandelen gezamenlijke thema’s uit de branche, die ons allen raken, zoals de veranderende markt, de toekomst van online, de tabaksban en branchegerelateerde wetswijzigingen. Het is heel fijn om van soort- en lotgenoten, zoals we elkaar gekscherend noemen, te leren. En het is heel leuk om oude formulegenoten tegen te komen”, zegt hij. “Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: een gezonde exploitatie binnen de mooiste branche die er is”, aldus een trotse Smits.

Lokaal en sociaal
Wat Smits ook heel belangrijk vindt, is het lokale, sociale aspect van het ondernemen. Bij de Plus-formule kan hij daarin zijn duurzame ei kwijt. Hij zegt over samenwerkingen met lokale producenten: “Ik geniet van kleinere bedrijven, van de telers om de hoek, die de passie voor hun streekproducten laat zien. Mooi toch, dat ik zo’n lokale producent op de voetbalclub tegen kan komen, dan heb je er een directe relatie mee. Die wederkerigheid, elkaar iets gunnen en helpen, daar gaat het me om. We kunnen ons met een lokaal assortiment onderscheiden ten opzichte van filiaalbedrijven die enkel producten aanbieden die via het hoofdkantoor komen, en ten opzichte van veel landelijke online winkels.”

Briljant 2.5
De ondernemer zelf is een enorme fan van duurzaamheid, waar lokaal ondernemen natuurlijk onderdeel van is. En hij zet zich volop in als het gaat om tegengaan van voedselverspilling. Samenwerkingen met Too Good To Go en voedselbanken, en het neerzetten van afprijsmanden zijn hem dan ook niet vreemd. Verder is Smits voorstander van verduurzaming binnen de winkelinrichting van het pand. “Plus Botermarkt is nu nog Plus Briljant 1.0, maar wel altijd goed onderhouden door Eijkemans. Het is nu nog niet nodig om te gaan verbouwen. Toch behoort het omzetten naar Briljant 2.5 wel tot de toekomstplannen en verduurzamen we de winkel meteen nog verder”, vertelt Smits. Dan zal ook de naamsverandering op de gevel zichtbaar worden. “Nu heet de winkel Plus en dat wordt straks Plus Lex Smits!”, zegt de ondernemer opgetogen, waarmee hij zijn goede zin in het avontuur toont. “Ik ben benaderbaar en aanspreekbaar en pak mijn verantwoordelijkheid als ondernemer. Nu al. Ook al ben ik nog niet werkzaam in de Botermarkt, ik kijk wel mee met Wim en zijn dochter Elise, die mij zo warm hebben ontvangen. Net als hun team, dat ik nu al goed leer kennen. Ik kijk ernaar uit om met mijn nieuwe collega’s te gaan samenwerken. Het is een mix van jong en oud. Maar voor alle medewerkers en voor alle generaties geldt dat we met elkaar in gesprek blijven. Ik vind het belangrijk om naar mensen te luisteren. Zo kun je van elkaar leren én samen het juiste doen voor het bedrijf. Of ze nu vijftien of veertig zijn, dat maakt niet uit.”

De datum van de overname is maandag 30 december. Smits vindt dat niet echt een datum om knallend te openen: “Het is dan toch al een hectische week, zo tussen de feestdagen door. Op 29 december gaat de winkel een dag dicht, op oudejaarsdag zijn we weer open en op 1 januari zijn we weer gesloten. En wéér daarna begint de échte opstart. Daarom kiezen we voor een softe opening van Plus Lex Smits. Knallen doen we evengoed wel. En die grootse opening komt misschien met de verbouwing. Ik heb zoveel zin om aan de Botermarkt aan de slag te gaan en het stokje definitief van Wim en Elise over te nemen.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.