pexels-nicole-michalou-5778892.jpg

Kerstdiner kost in Nederland niet de hoofdprijs

LIMASSOL - De prijs van het Nederlandse kerstdiner is gestegen, maar in vergelijking tot elf andere landen, zit de prijs in het midden. In Spanje zijn consumenten het duurst uit voor hun kerstdiner.

Redactie |

Aandelenplatform eToro keek binnen twaalf verschillende landen naar de prijzen van producten die samen traditionele kerstgerechten vormen. Op nummer één staat dus Spanje. In Spanje is het traditionele gerecht kalkoen en garnituur, wat voor een gezin van vier nu 67,07 euro kost. Dat is 1,6% duurder dan vorig jaar. Het goedkoopste land is Roemenië met de Roemeense sarmale en magmalia voor 18,41 euro. Daar is een stijging van 5% te zien. Nederland zit in het midden voor een menu met varkensrollade voor 45,96 euro. Deze prijs is 7% gestegen.

Dalingen
In de lijst zijn twee dalingen te zien. Franse huishoudens betalen nu 28% minder voor hun gevulde kalkoen dan een jaar geleden, namelijk 58,60 euro. In Duitsland kost de gans en garnituur nu 55,46 euro. Dat is 17% minder. De grootste stijging is te zien bij de kerstmaaltijd in het Verenigd Koninkrijk. De prijs van kalkoen en garnituur is daar met 36% gestegen, wat de prijs op 44,61 euro brengt. In Australië was een stijging van 30%. Australische huishoudens betalen nu 50,35 euro voor hun kerstbarbecue.

eToro-analist, Jean-Paul van Oudheusden, zegt hierover het volgende: “Het wereldwijde niveau van voedselinflatie verschilt dit jaar significant als we kijken naar de ingrediënten van kerstdiners. De inflatiedruk is opvallend lokaal. Zelfs landen die landsgrenzen delen en vrijhandelsovereenkomsten hebben zien toch aanzienlijke prijsverschillen in supermarktprijzen deze kerst. De prijs van het Nederlandse kerstdiner is met +7% flink hoger dan je op basis van de Nederlandse voedselinflatie van november zou verwachten; die was +0,29% op jaarbasis. Deze stijging valt dan weer in het niet bij die in het Verenigd Koninkrijk. Die wordt vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor kalkoen en aardappelen.”

Bron: Levensmiddelenkrant