LAREN (GLD) – Met de aangescherpte regels voor tabaksverkoop per 1 juli aanstaande is de supermarktwereld in rep en roer. Supermarkten willen klanten op hun wenken bedienen en doen er alles aan om hen te behouden. De ene verbouwing na de andere zien we in het straatbeeld. Nederland telt zo’n 6400 supermarkten die met deze verandering van doen hebben. Ook Plus Beuzel in het Gelderse Laren sloot een dag de deuren om op woensdag 17 januari vernieuwd open te gaan, mét een tabaksshop.
Plus Beuzel is een begrip in het dorp Laren. Te midden van een eigen winkelcentrum is dit een plek waar alles te verkrijgen is. Van drogist tot cadeauwinkel, postpunt en huishoudelijke benodigdheden, maar het is ook een sociaal trefpunt.
Klantbehoud
Bastian Beuzel nam samen met zijn broer Marten een jaar geleden het bedrijf over van vader Theo Beuzel, die in 1973 met een kleine winkel begon. Levensmiddelenkrant spreekt Beuzel, terwijl sloopgeluiden op de achtergrond te horen zijn. Noodzakelijk voor de komst van een tabaksshop. Op nuchtere toon geeft hij antwoord op de vraag wat de verbouwing zal brengen. “De restricties van de overheid nopen ons ertoe zo te werk te gaan, maar voor ons telt dat de klanten hun boodschappen hier blijven kopen en niet in de auto stappen om dit elders te doen. Het is nu eenmaal zo dat als je voor een kleine boodschap ergens heen rijdt, je gelijk ook andere boodschappen kunt halen. Die worden dan dus niet bij ons gekocht. Dat willen we voorkomen. Bovendien is de verkoop van tabaksartikelen niet per se winstgevend op zichzelf. Het is puur servicegericht.”
Strategie
Naast een tabakszaak krijgt de supermarkt er vier self-pay-palen bij en een DA-drogist. “We hebben geen hoogdravende marketingstrategie”, zegt Beuzel, “We willen onze klanten iets goeds bieden. Dat is ons van kinds af aan bijgebracht. Voor een groot deel is dit nu ook al het geval, want we hebben hier een klein inpandig winkelcentrum gebouwd met een Marskramer, een slijterij en een Toys-2Play.”
No-nonsense
Het leiden van de supermarkt bevalt de twee ondernemende broers goed. “Wij willen samen graag het familiebedrijf voortzetten, want we zijn er trots op wat onze ouders en grootouders hebben neergezet. Ik houd me bezig met de zaken op de werkvloer en Marten doet de financiële kant. Gaandeweg kregen wij tijdens onze jeugd meer belangstelling voor het bedrijf en zijn we het meer en meer gaan waarderen. Ook blijkt dat dit werk gewoon bij ons past.”
De broers houden zich bezig met de leiding, het personeel en dagelijkse gezamenlijke overleggen. “Er komt veel bij kijken”, zeggen ze met een no-nonsense-instelling, “maar we hopen het bedrijf net zo te leiden als onze vader. Hij heeft het bedrijf dan wel overgedragen, maar hij is op de achtergrond nog steeds betrokken.”
Begon vader Theo ooit met het verwerken van bestellingen, nu is hij daarmee nog steeds actief. Computergestuurde oplossingen liet hij in zijn tijd over aan zijn zoons. Het idee om meer dan alleen levensmiddelen te verkopen kreeg hij in de jaren ’90, omdat er in het dorp geen huishoudelijke artikelen te koop waren. Een Novalux-winkel werd de toevoeging, zodat het aanbod groter en meer divers werd. Op dat moment bestond de winkel nog onder de naam Spar, maar werd omgedoopt naar Plus. Met de recente uitbreiding zijn ze up-to-date voor de toekomst en is het concept nog completer in het aanbod.
Wat zijn de wettelijke regels rond roken en tabak?
De nieuwe tabaksregels richten zich op het ontmoedigen van roken. In 2024 geldt, naast het verbod op de verkoop van tabak door supermarkten vanaf 1 juli, een verbod op e-sigaretten en navulvloeistoffen met smaakjes (tabakssmaken zijn wel toegestaan) en gaat de accijns op sigaretten, sigaren en shag op 1 april omhoog. Een pakje sigaretten gaat ongeveer 11 euro kosten. Een prijsstijging van 0,60 euro. Een pakje shag van 50 gram zal rond 24,00 euro kosten. Sigaren en cigarillo’s hebben een accijns van 11%. Ook wil de regering in 2024 een registratieplicht voor verkooppunten van tabak en andere rookwaren. Het kabinet is al sinds 2019 maatregelen aan het verscherpen. Ook op afstand, dus online, telefonisch, via een postorder of met een bestelbon uit een krant of tijdschrift mogen geen tabaksproducten worden verkocht. Dit geldt ook voor tabaksverkooppunten als tankstations, stationskiosken en avondwinkels. Voor tabaksspeciaalzaken geldt een uitzondering. Een tabaksspeciaalzaak verkoopt alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen. De winkel mag geen onderdeel zijn van een andere winkel en in de winkel is geen ander verkooppunt gevestigd zoals bijvoorbeeld een PostNL-punt. Nederland telt zo’n 6400 supermarkten.
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.